Persondata politik

De bedste læsermails fra stenalderen

Denne uges klumme fra Michael Bjørn om hans liv med stenalderkost går på opdagelse i de mange emails, han har fået fra jer

  • Michael Bjørn er selv nærmest født på ny, efter han er begyndt at leve efter stenalderprincipperne. Flere læsere gør ham det nu efter. (Foto: Thomas Sjørup)
« Forrige
Michael Bjørn er selv nærmest født på ny, efter han er begyndt at leve efter stenalderprincipperne. Flere læsere gør ham det nu efter. (Foto: Thomas Sjørup)
1 af 2
Næste »
 

Siden sidste uge har jeg gået og spekuleret på, om ikke det var tiden at bruge klummen på at ramme en pæl - eller kølle - gennem myten om, at stenalderkost er endnu en i rækken af såkaldte low-carb diæter. Specielt da videnskab.dk lavede en nyhed ud af, at stenalderfolket skam spiste kulhydrater, og at det skulle være i komplet modstrid med, hvad livsstilen prædiker!

Men jo længere tid, jeg tænkte over det, des mere blev jeg enig med mig selv om, at det ville jeg ikke bruge pladsen på. Det er så himmelråbende dårligt researchet, at det ikke er værd at bruge tid på. Loren Cordain, der har systematiseret stenalderkosten, lægger oven i købet vægt på, at kulhydrater er vigtige - det skal bare være de rigtige. Dem fra grøntsager og frugt. Og masser af dem.

Se også: Stenalderkost: Brug din sunde fornuft, dit fede dyr

I stedet vil jeg holde fast i, som lovet, at bringe et par mails fra jer derude.

Tomas Jensen er en af mange, der vil have hjælp til indkøb:

'Det er med stor fornøjelse jeg følger din stenalderrejse. Jeg er selv startet op, blandt andet efter at have fulgt med i dine indlæg. Jeg har et spørgsmål til dig. Du skriver følgende: 'Jeg har fået krondyrkød fra det skotske højland. Jeg har lige lagt en ottendedel økologisk tyr i fryseren, og inden længe dukker der 12 kg culottestege fra højlandskvæg op på min adresse.' Hvor køber du dette kød? Jeg har nemlig foreløbigt kun handlet kød i dagligvareforretninger og tvivler lidt på kvaliteten en gang i mellem.'

Svar: Jeg køber fisk og kronvildt hos skagenfood.dk, som holder meget høj kvalitet efter mine standarder. Har just modtaget mit første kød fra højlandskvæg hos jellingnaturkod.dk. Ser lækkert ud, men har ikke smagt det endnu. Ellers gå til den lokale slagter og fiskehandler. Det KAN betale sig at købe kvalitet.

Se også: Spis alt det kød du vil, fede dyr

Kasper Simonsen er en af flere, der blot konstaterer:

'Jeg lever selv, i perioder, efter samme principper og er meget overrasket over, hvor godt det virker, både hvad angår vægttab og ikke mindst energiniveauet.'

Nu kommer vi så frem til en af dem, der har haft store konsekvenser af at skifte til stenalderkosten. Kenneth fra Hongkong skriver:

'Jeg var super tilpas med min livsstil.... indtil for 14 dage siden, da fik jeg pludselig problemer med krampe i hjertet og i fødderne, jeg blev kørt på hospitalet i Thailand, hvor jeg opholdt mig den dag, og de fik det under kontrol i løbet af 30 minutter med diverse indsprøjtninger. Kalium-mangel med lav ph i blodet var udslaget, så nu skulle det til at ske noget, så jeg gik i gang med at spise stenalderkost, og i løbet at de sidste 12 dage har jeg tabt 7 kg, uden jeg har manglet noget, og jeg har nu virkelig fået mod på at tabe 40 - 50 kilo, som jeg nok burde gøre...Jeg er stoppet 100 % med mine elskede kartofler og brød, slut med majs, ris, sukker, mælk, sodavand. Det har givet mig 5 gange mere power, og nu føler jeg mig ikke træt mere midt på dagen, og min kæreste siger, at hun tydelig kan mærke, at jeg har mere power...'

Se også: Slank med kød: Stenalderen er billigere end du tror

Så kan ugens klumme da ikke slutte meget bedre, end med et brev fra én med så megen nyvunden power, at kæresten også kan mærke det!

Vi ses i næste uge til den store kartoffelkrig, tror jeg. Indtil da: Pas godt på dig selv og din krop – du har kun et forsøg.



Prøv denne stenalderopskrift fra Thomas Rode Andersens bog Stenalderkost

Se også: Den fede kur til mænd

Kalvelever og sojasmør med grape & peber
til 4 personer

600-800 g kalvelever • friskknust sort peber • 2 spsk lyse sesamfrø • 2 spsk hørfrø • usaltet økologisk smør • flagesalt

Skær blodårer og den yderste seje hinde fra leveren og skær den i ensartede skiver på ca. ½ cm’s tykkelse. krydr dem med friskknust sort peber. Bland sesam og hørfrø, vend leverskiverne heri og steg dem ganske kort (1-2 minutter) på begge sider i usaltet smør. krydr med flagesalt efter stegningen.

Grønt
20 forårsløg • usaltet økologisk smør • salt

og peber • 1 skalotteløg • 4 store håndfulde spæd spinat

Skær roden af forårsløgene, fjern det yderste seje lag og skær den grønne top af (hak toppen og gem den til saucen). Sautér forårsløgene møre i lidt smør og lidt vand tilsat salt og peber. Pil og hak løget og sautér det i smør i en ny gryde. Skyl spinaten og vend den heri. Bland det hele sammen. Krydr omhyggeligt med salt og peber.

sauce
2 skalotteløg • 1 fed hvidløg • 1 spsk meget finthakket frisk ingefær • 150 g brunet, usaltet økologisk smør • 1 dl tamari • saft af 1 lime • 1 rosa grapefrugt • 2 spsk rød peberfrugt i fine terninger

Pil og hak løg og hvidløg fint. Skræl ingefæren og snit den fint. Bland løg, hvidløg, ingefær, smør, tamari og limesaft, giv det et lynhurtigt opkog og lad saucen trække. Skær top og bund af grapefrugten. Skær så meget af, at frugtkødet tydeligt ses. Skær herefter med savende bevægelser skallen af umiddelbart inden den hvide hinde og følg den ned mod bunden, så kun hinde og skal skæres bort. Skær herefter grapefrugtkødet i fileter ved at skære ned mellem membranerne. Skær fileterne i trekanter på tværs. Skyl peberfrugten og skær den i terninger. Lige inden du serverer retten, giver du saucen et hurtigt opkog, og lige bagefter kommer du grapefileter og peberfrugtterne i samt toppen af forårsløgene.

Anretning
Anret de rosastegte leverskiver med grøntsagerne og kom lidt sauce hen over.

null

null

Stenalderkost kan skæres ned til følgende grundprincipper

1. Spis alt det magre kød og fisk, du har lyst til.

2. Spis alle de grøntsager og frugter, du har lyst til.

3. Spis gerne nødder, men ikke for mange. Valnødder er de sundeste.

4. Drop forholdet til Arla – hun kysser dårligt. Med andre ord: Ingen mælkeprodukter.

5. Ingen kornprodukter – heller ikke de mørke og såkaldt grove brødarter.

6. Ingen bælgfrugter – herunder peanuts.

7. Ingen stivelse. Det vil sige nej til majs, ris og kartofler.

8. Nej tak til færdigvarer. Hverken halv- eller helfabrikata kan bruges til noget.

9. Intet salt og sukker, men brug gerne øvrige krydderier.

Hvis du er interesseret i stenalderkost, kan du på facebook søge optagelse i gruppen PaleoDK, hvor over 7000 entusiaster er samlet.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik