Kaffe kan give nedsat syn

Blot tre kopper om dagen er nok til at øge risikoen for grøn stær

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Nu er der dårligt nyt for alle kaffeelskere. Forskere har nemlig fundet en sammenhæng mellem den sorte drik og risikoen for at udvikle grøn stær.

Grøn stær kan ubehandlet give nedsat syn, og blot tre kopper kaffe om dagen er nok til at øge risikoen for at udvikle øjensygdomme. Det skriver Medical Daily.

Se også: Kaffe og kosttilskud kan skade digSe også: Inhaler din kaffe og få nul kalorier

Skandinavere er udsatte
Forskerne har fulgt 121.170 mænd og kvinder i årene 1980 til 2004. Alle deltagere var fyldt 40 år, og ingen havde i forvejen tegn på grøn stær. Blandt dem, der dagligt drak kaffe, var sandsynligheden for at udvikle forstadier til grøn stær, også kaldet exfoliation syndrom, signifikant højere end afholdsmændene/kvinderne.

Exfoliation syndromet viser sig ved en hvidlig hinde på øjet nærmest som skel, der risikerer at gnide pigmenten af iris. Hvis dette ikke behandles i tide, kan personen udvikle grøn stær. Især i Skandinavien, hvor der er procentmæssigt er flest kaffedrikkere, er forstadiet til grøn stær udbredt. Hele 10 procent af befolkningen over 50 år, har exfoliation syndrom i en udstrækning.

Gælder ikke andre koffeindrikke
Det er netop dette faktum, der har fået forskerne til at kigge på sammenhængen mellem kaffe og grøn stær.

- Den skandinaviske befolkning har det største forbrug af koffeinholdig kaffe i verden, og vores forskning har tidligere vist, at et stort kaffeforbrug hænger sammen med risikoen for at udvikle grøn stær, siger forsker Jae Hee Kang fra Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School.

Forskerne understreger dog, at den forøgede risiko ikke gælder andre koffeinholdige drikke.

Se også: Dyr kaffe i København

- Grøn stær eller Glaukom (glaucoma) er forhøjet tryk i øjet, der presser blodårerne sammen, hvilket mindsker blodtilførslen og gradvist indsnævrer synsfeltet. Der kan optræde blinde pletter. Sygdommen kan behandles, men det er vigtigt at opdage den så tidligt som muligt.

- Navnet grøn stær kommer af at pupillen får varierende nuancer af grøn farve.

- Man vurderer at 30-50.000 mennesker i Danmark har sygdommen, men at kun halvdelen af denne gruppe har fået stillet diagnosen.

- Da sygdommen oftest kommer snigende og derfor oftest forbliver ubemærket langt frem i sygdomsforløbet, er det vigtigt at man opsøger en øjenlæge for at få kontrolleret øjets synsfelt og øjets væsketryk.

- Ofte forveksles Grå og Grøn Stær. Grå Stær kan dog fjernes i øjet med en relativ simpel operation, mens Glaukom derimod ikke helbredes.

Kilde: Dansk Glaukom Forening

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen