Persondata politik

Spegepølser skyld i alvorlige madforgiftninger

Danske forskere har fundet en sammenhæng mellem antibiotikarester i kød og sygdomsfremkaldende bakterier i spegepølser. Der er dog ingen grund til bekymring

  • (Foto: Kim Agersten)
(Foto: Kim Agersten)
1 af 1
 

Medicinrester i kød kan i værste fald føre til, at spegepølser på de danske frokostborde bliver farlige for helbreddet.

Danske forskere har nemlig fundet en sammenhæng mellem antibiotikarester i uforarbejdet svine- og oksekød og sygdomsfremkaldende bakterier i spegepølse.

Se også: Ukendt årsag til sjælden madforgiftning



Se også: Diarréudbrud på danskerhotel: Loke indlagt

Udenlandsk kød er værst
Antibiotika bliver blandt andet brugt til behandling af syge dyr og i udlandet også som vækstfremmer, hvilket ikke er tilladt i Danmark. Derfor er det hovedsageligt kød importeret fra udlandet, der er problematisk, forklarer professor Hanne Ingmer fra Københavns Universitet, der står bag resultaterne.

- Udenlandsk kød er klart det største problem. Men vi bruger selvfølgelig stadig antibiotika til behandling af syge dyr. Det er dog meget, meget mindre end hvis de bruges til at fremme dyrenes vækst. Vores data understreger derfor også vigtigheden af ikke at bruge antibiotika som vækstfremmer, forklarer Hanne Ingmer til ekstrabladet.dk.

Sjældne, men alvorlige sygdomsudbrud
Herhjemme har der dog også været meget få eksempler på madforgiftninger i forbindelse med de farlige spegepølser. Men de tilfælde, der har været, har været alvorlige.

- En sjælden gang imellem sker det, at pølser er årsag til et sygdomsudbrud, og det kan være alvorligt måske endda med dødsfald. Men taget i betragtning af, hvor mange pølser, der bliver spist, er problemet meget lille. Det er et udtryk for, at produktionen af pølser forgår fuldt forsvarligt med styr på processerne, uddyber professoren.

Spis pølse med ro i sindet
Man bør derfor heller ikke bekymre sig om, at spegepølser på det danske marked er farlige.

- Vi peger altså på, at antibiotika i kød kan give mulighed for, at de sygdomsfremkaldende VTEC-colibakterier kan overleve. Men dette vil sædvanligvis blive opdaget i en velfungerende pølsevirksomhed. Det er hvis, man ikke har styr på sin kontrol, at der kan være et problem.

- Jeg bliver bestemt ved med at spise pølser, og der er ikke partier eller mærker, som skal tilbagekaldes, tilføjer Hanne Ingmer.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Linette K. Jespersen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik