At ældes med - og uden - ynde

Ekstra Bladets musikanmelder filosoferer over, om man bør stole på stjerner over 30

  • Kris Kristofferson - knirkede i København i lørdags. (Foto: Martin Lehmann)
Kris Kristofferson - knirkede i København i lørdags. (Foto: Martin Lehmann)
1/3
Næste »

Det er ikke nemt at blive ældre. Specielt ikke i musikindustrien, hvor ungdomsfikseringen er så udtalt, at BBC for nyligt annoncerede, at Robbie Williams var blevet for gammel til Radio 1, der såmænd nægtede at playliste den nye hitsingle ’Candy’ fra boybandet med et medlem.

Hvad skal det ikke ende med?

Læs også:

Se også: Robbie Williams i bedring

Når en journalist er så heldig at få interview med Bob Dylan og spørger ham, hvorfor han stadig spiller musik, så plejer legenden at spørge reporteren, om han nogensinde ville spørge en blikkenslager, hvorfor han fortsat arbejder med blik.

Nogle fag er naturligvis mere velegnede til at blive rutinerede i end andre. En antikvitetshandler bliver jo nok eksempelvis bedre og bedre til sit job, mens selv silikone næppe kan holde en stripper på stangen for evigt. Noget lignende gør sig gældende i den musikalske ende af showbusiness.

En blind bluesmand
Dylan har formået at være relevant i årtier, og det skyldes, han er dygtig, men det skyldes også, at den nu 71-årige troubadour altid har været tro mod sin alder - bortset fra i starten, hvor han forsøgte at lyde som en blind gammel bluesmand.

En anden kæmpe, der kæmper videre, er Kris Kristofferson, som i lørdags stavrede henover scenen i Falconer Salen i København. Hans guitarspil tydede på, at han døjer gevaldigt med gigt i de 76 år gamle poter, men det var sgu da livsbekræftende at opleve denne trodsige gråbjørn knurre ’Feeling Mortal’ i karrierens sene vinter.

Læs også:

Se også: Med den ene cowboystøvle i graven

Anne Linnet har derimod lige leveret et skrækeksempel på, hvordan det ikke skal gøres i form af makværket med den mundrette titel ’Kalder længsel’. Jorden kalder Linnet - forgæves.

Veteranen vågnede en morgen, og troede hun var Medina. Det var hun ikke. Hun var 59, og det kan man sagtens høre på et desperat album, der er som at se en pensionist i lårkort på Crazy Daisys blinkende dansegulv.

10.000 kr. for $tones
Randy Newman udgav i 1999 fænomenale ’I’m Dead (But I Don’t Know It)’. Mere skarpsindig satire leder man forgæves efter, og i en tid, hvor The Rolling $tones’ nye reklamekampagne ruller, falder Newmans ord som skovlfulde jord på rockbutikkens kiste: ’I have nothing left to say, but I’m gonna say it anyway’.

Læs også:

Se også: Skæg og ballader med en unik mester

Det koster 1000 kroner for de billigste billetter og knap 10.000 for de dyreste, hvis man vil se Mick Jagger svanse ind i O2 Arena i London på søndag. 47 år efter ’(I Can’t Get No) Satisfaction’ må han da snart være tilfredsstillet.

$tones har efterhånden været ligegyldige mere end dobbelt så lang tid, som de var vitale, og modsat The Beatles, der næsten stoppede på toppen, så har rullestenene til skræk og advarsel vist ungdommen, hvordan man ikke skal slutte - ved at fortsætte.

Læs også:

Se også: Jagger i spinaten

Spændende skal det blive at følge nutidens superstjerner tackle alderdommen. De første rappere er ikke blevet helt gamle endnu, men tør man forestille sig, hvordan et moderne genreikon som Eminem vil lyde i en alder af 72? Næppe godt.

Han står nok tandløs foran 200 andre ringvrag i Amager Bio med fuldmåne under kasketten. Det bliver dødssygt.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Sword: 'Greetings From…'
  2. Bonnie 'Prince' Billy: 'Best Troubadour'
  3. The War on Drugs: 'Thinking of a Place'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Sort Sol: 'Stor Langsom Stjerne'
  2. Kendrick Lamar: 'DAMN'
  3. Iggy Pop:: 'Post Pop Depression - Live at the Royal Albert Hall'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Raveonettes: '2016 Atomized'
  2. Hovvdy: 'Taster'
  3. Charlie Watts: 'Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band'
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte