Roskilde-dødsfald sender flere til samaritterne

Efter en ung mand døde på Roskilde Festivalen tidligere på ugen har samaritterne haft mere travlt end ellers i deres afgiftningstelt

  • Roskilde Festival - en gæst snupper en slapper. (Foto: Jesper Mortensen)
Roskilde Festival - en gæst snupper en slapper. (Foto: Jesper Mortensen)

Roskilde Festivalens samaritter fik en voldsom og tragisk ilddåb, da en ung svensk mand tidligt på festivalen døde efter en overdosis narkotika.

Men selv om nyhederne siden har beskrevet Roskilde som en festival, der flyder med stoffer, så kan samaritterne melde om en hidtil rolig festival, hvor den mest hyppige 'Roskilde-syge' ikke er en overdosis men forstuvede ankler og løbske branderter.

- Vi kan stort set altid forudse skadesmønstret ud fra vejret, og sådan var det også i år. De første dage, hvor det var varmt og tørt, så var der mange snitsår i fødder og anklerne på grund af småsten og glasskår, som ligger på jorden. Nu hvor det er blevet mere vådt, har vi flere ømme og forstuvede ankler, fordi folk glider og vrikker om, siger Frank Praeske, der på sjette år koordinator for de 300 samaritter, 100 læger og 100 sygeplejersker, som er af sted på festivalen.

Læs også:

Se også: Bossen uden Bruce

Sprut men få stoffer
Ud over de, der har trådt forkert i kådhed, så får samaritter-teltet også besøg af dem, som har fået lidt mere fest end de kunne tåle.

- Det vi ser mest af er alkohol; det er sådan efterskole-eleven med den klassiske førstegangsbrandert, der er løbet løbsk, siger Frank Praeske.

Det tragiske narko-dødsfald har betydet, at flere har lagt vejen forbi samaritter-teltets afrusnings-afsnit, fordi de blevet mere bevidste om, hvor galt det kan gå, hvis branderten eller kogeren går for vidt.

- Det synes jeg, er rigtig positivt. Når folk synes, at deres ven eller veninde måske har fået for meget at drikke, så i stedet for at tænke: De skal bare ligge og sove den ud, så kommer de i stedet her forbi med dem. Så bliver de vurderet af en læge og sygeplejerske, de ligger her i en times tid eller sådan, og når de så er friske igen og har det godt, så kommer de ud igen. Det giver tryghed over for venner og familie at vide, at vi er her, og at vi er klar til at tage hånd om det, siger Frank Praeske til ekstrabladet.dk.

Se også: Roskilde-pusher: Jeg går altid kun med 10 gram

- Jeg synes faktisk, det er imponerende at se den omsorg, der bliver udvist af folk her på festivalen - også over for folk man ikke kender. Hvis de ser én, som ligger på pladsen og sover, så går folk lige hen og tjekker, om han er okay, og hjælper, hvis det er nødvendigt. Så det er et rart sted at være herude, siger Frank Praeske til ekstrabladet.dk.

Ud over afrusning bruger festivalgæsterne flittigt samaritter-teltets tilbud om at få renset og tilset sår og skrammer (også dem, man måske havde hjemmefra), og muligheden for at få udskrevet ny recept på glemte p-piller og astma-medicin, og få det leveret til festival-pladsens apotek.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Sword: 'Greetings From…'
  2. Bonnie 'Prince' Billy: 'Best Troubadour'
  3. The War on Drugs: 'Thinking of a Place'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Sort Sol: 'Stor Langsom Stjerne'
  2. Kendrick Lamar: 'DAMN'
  3. Nick Cave & The Bad Seeds:: 'Lovely Creatures'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Rumour Said Fire: 'Crush'
  2. Mew: 'Visuals'
  3. Thurston Moore: 'Rock N Roll Consciousness'
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte