Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Da kongerne var knægte

Fremragende portrætfilm om The Rolling Stones ser dagens lys efter 46 år i arkivernes mørke

  • The Rolling Stones i Tivolis Koncertsal, marts 1965. (Foto: Asger Sessingø/Polfoto)
The Rolling Stones i Tivolis Koncertsal, marts 1965. (Foto: Asger Sessingø/Polfoto)

Peter Whitehead: 'Charlie Is My Darling - The Rolling Stones Ireland 1965' (Abkco/Universal) ude på dvd og blu-ray. Vises mandag 12. november kl. 21.45 i Cinemateket, København

5
-
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Læs også:

London Film Festival - The Rolling Stones - Crossfire Hurricane INTL. MusikNYT - 11. nov. 2012 Mick Jagger forsvarer høje billetpriser

Læs også:

Se også: GRRR - rullesten børster støvet af

Det er lidt utroligt, at man stadig kan blive ved med at finde guldkorn i The Rolling Stones' arkiver, der efterhånden er blevet pløjet igennem en del gange. Men det er ikke desto mindre tilfældet med den 65-minutter lange dokumentarfilm 'Charlie Is My Darling' optaget i løbet af en kort Irlandsturné i 1965, der blev klippet færdig i begyndelsen af 1966, men af uransagelige årsager har samlet støv lige siden.

Idéen – undfanget af gruppens daværende manager Andrew Loog Oldham – var at sende den unge instruktør og fotograf Peter Whitehead med Stones til Dublin og Belfast, hvor de spillede to koncerter i hver by henholdsvis 3. og 4. september. Ikke så meget for at dokumentere netop denne turné, men for at vænne gruppen til at have et kamera i nærheden med henblik på en længere (aldrig realiseret) film i stil med 'A Hard Day's Night' og 'Help', som konkurrenterne i The Beatles jo havde haft så stor succes med.

Whitehead havde derfor fri adgang til Jagger og co. nærmest i døgndrift, og da vi samtidig befinder os i en væsentlig fase i gruppens udvikling – overgangen fra begavede R&B-traditionalister til grundlæggere af rockmusikken,som vi kender den i dag – er 'Charlie Is My Darling' en nærmest uvurderlig skatkiste for fans og andre interesserede.

Plørefulde
Vi får rødglødende liveversioner af bl.a. 'The Last Time', 'Time Is on My side' og 'Pain in My Heart' samt den dengang spritnye 'Satisfaction' – i sjældent god lyd- og billedkvalitet, og oplever de dengang daglige tumulter, da fans stormer scenen under en fortolkning af Bo Diddleys 'It's All Right'.

Samtidig er vi med backstage, hvor vi overværer fødslen af 'Sitting on a Fence' og kan nærmest fysisk se kemien, der forbinder Mick Jagger og Keith Richards. Man hører dem også kaste sig ud i på en gang beundrende og drillende akustiske versioner af The Beatles' 'I've Just Seen a Face' og 'Eight Days a Week' samt ser dem plørefulde, hvor Jagger giver den som Elvis-imitator med Richards bag klaveret. Og vi er også med i det tømmemændsplagede fly på vej hjem.

Fornem restaurering
En tid, hvor bodyguardene og blasertheden endnu ikke havde indfundet sig, selv om en stribe interview – med alle undtagen Richards – afslører, at trods den stadig lidt naive tone, så var rollefordelingen indbyrdes allerede på plads. Ja, man kan næstens se, at Brian Jones allerede er i færd med at fade ud af billedet.

Læg dertil interview med fans samt rammende, regnvåde tidsbilleder – det var på mange måder en sort/hvid verden – og en fornem restaurering. Med andre ord, alt hvad man turde håbe på og lidt til. Julegaven til farmand er hjemme – den fås tilmed i flere mere eller mindre prangende formater, så den kan justeres både efter pengepung og graden af samlermani.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Sword: 'Greetings From…'
  2. Bonnie 'Prince' Billy: 'Best Troubadour'
  3. The War on Drugs: 'Thinking of a Place'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Sort Sol: 'Stor Langsom Stjerne'
  2. Kendrick Lamar: 'DAMN'
  3. Nick Cave & The Bad Seeds:: 'Lovely Creatures'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Raveonettes: '2016 Atomized'
  2. Hovvdy: 'Taster'
  3. Charlie Watts: 'Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band'
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte