Halleluja for Kongen

Bluegrass-begavelsen James King er noget af det nærmeste, man kommer en religiøs musikalsk oplevelse i det herrens år 2008

James King - stor mave og endnu større stemme. (Foto: thejameskingband.com)
James King - stor mave og endnu større stemme. (Foto: thejameskingband.com)

James King: 'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King' (Rounder/import)

5

James King er en af de seneste årtiers absolut mest autentiske og troværdige traditionalister indenfor countrymusikkens landlige subgenre, bluegrass, og inspireret af ikonet Dr. Ralph Stanley stemmer den lille trinde mand i med glimtvis gribende længsel.

Det 49-årige fænomen fra Virginia besidder det bedste af bluegrass'ens nærmest idylliske renhed og en afgrundsdyb smerte, der er som taget ud af de forpinte portrætter i stumme strimler af Carl Th. Dreyer, og filmpoeten ville utvivlsomt sætte pris på Kings ærefrygtige tilgang til metieren.

Sangeren bryder tre års stilhed efter fornemme 'The Bluegrass Storyteller' med kollektionen 'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King', der med udgangspunkt i Kings mest religiøse repertoire samler tolv klenodier fra kataloget og blander dem med seks dugfriske skæringer.

Sympatisk charme
Blandt de nytilkomne fremstår 'Daddy Doesn't Pray Anymore' rygradsrislende skæbnesvanger, mens 'It's Hot Down Here' er mageløst munter, og gennem hæsblæsende 'Will You Feel at Home' får musikernes virtuositet og punk-energi nærmest guldbrædderne til at splintre hjemme i stuen.

King og korets himmelstræbende harmonier er tindrende smukke, og selv om stemmepragten ikke helt evner at matche stormester Stanleys sidste enestående grad af fuldkommen sindsoprivende overbevisning, så tilfører han stilarten en gennemsympatisk charme, som var ikke mindre end overvældende, da King i 2003 gav uforglemmelig koncert på Amager.

'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King' konsoliderer Kings position som en krammekær kæmpekapacitet, og giver prøver på noget af det nærmeste, man i dag kommer en religiøs musikalsk oplevelse.

Halleluja!

kommentarer
Vis kommentarer

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Bob Dylan: 'Every Grain of Sand (Rehearsal)'
2.Willie Nelson: 'Willie and the Boys: Willie's Stash Vol. 2'
3.Hound: 'Born Under 76'

Henrik Queitsch skamhører

1.Carl Emil Petersen: 'Natradio'
2.David Bowie: 'A New Career in a New Town (1977-1982'
3.Thåström: 'Centralmassivet'

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Krule: 'The Ooz'
2.Velvet Volume: 'Look Look Look!'
3.Chelsea Wolfe: 'Hiss Spun'
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen