Elvis: Kongen og Gud

Hvalpet sanger fra Mississippi udgiver himmelsk gospel-boks produceret af danske Ernst Mikael Jørgensen

Elvis Presley - lovpriser Herren gennem 4 cd'er, 68 sange og 188 minutter i årene 1957-74. (Foto: All Over)
Elvis Presley - lovpriser Herren gennem 4 cd'er, 68 sange og 188 minutter i årene 1957-74. (Foto: All Over)

Elvis Presley: 'I Believe: The Gospel Masters' (RCA/Sony)

5

Elvis Presley bliver kaldt Kongen af Djævelens Musik, men han hellige sig nu immervæk gospel i stille stunder, hvor hofterne holdt pause. De gudfrygtige toner helede den stressede sjæl og mindede Elvis om dengang, Kongen var knægt og gik med mor Gladys i kirke i Mississippi og Memphis.

Også for at ære sin mor udgav ikonet hele fire gospelalbum i karrieren, og sammen med alskens andægtige soundtracksange, liveindspilninger og hjemmeoptagelser samles hans religiøse repertoire nu i den majestætiske 4cd-boks ’I Believe: The Gospel Masters’.

Trods enkelte sjuskefejl og kvalitetsudfald undervejs har den danske Elvis-ekspert Ernst Mikael Jørgensen atter produceret en ypperlig mindesten, der understreger, at Mr. Presleys format var så formidabelt, at hans diskografi efterhånden indeholder flere bjergtagende bokse end så mange andre mønstrer flade singler.

Hengiven indlevelse
Elvis’ favntag med gospel var ligeså musikalsk, instinktivt og personligt som legendens besættende greb i rock’n’roll, og fra nænsomme ’Crying in the Chapel’ til svulstige ’If I Can Dream’ er fænomenet en fascinerende fantast og et studie i hengiven indlevelse.

I skikkelse af The Jordanaires og J.D. Sumner & the Stamps havde Elvis kirkesangere af Guds nåde, men djævelen selv synger som en engel på ikke mindst rørende intime ’Stand By Me’ og ’Farther Along’, der er blødere end hjemstatens bomuld.

Sådan pudser en konge glorien - og Gladys ville være stolt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen