INTL. Album-anm.

Elvis: Da prinsen blev konge

Formidabel boks skildrer Mr. Presley anno 1956, hvor ikonets rock'n'roll væltede verden

  • Elvis Presley - med de mest berømte hofter i showbusiness. (Foto: Topfoto/Polfoto)
Elvis Presley - med de mest berømte hofter i showbusiness. (Foto: Topfoto/Polfoto)
1/4
Næste »
Elvis Presley: 'Young Man With the Big Beat: The Complete '56 Elvis Presley Masters' (RCA/Sony)
Ekstra Bladet:
3 læsere:
Klik på stjernerne for at bedømme
Elvis Presley: 'Elvis Presley - Legacy Edition' (RCA/Sony)
Ekstra Bladet:
17 læsere:
Klik på stjernerne for at bedømme

Kan musik ændre verden? Elvis Presley kunne i hvert fald.

I 1956 introducerede den tidligere lastbilchauffør fra Tupelo, Mississippi nemlig masserne for rock’n’roll, og selv syntes han, djævelens musik var så medrivende, at han svingede ustyrligt med hofterne. Knægten kunne simpelthen ikke lade være, og efterfølgende gik universet amok.

STUMPER AF JOHNNY CASH

Elvis’ bedrifter i det skelsættende år skildres overdådigt i form af boksen ’Young Man With the Big Beat: The Complete ’56 Elvis Presley Masters’, der udover nogle af musikhistoriens mest fantastiske toner indeholder en pragtfuld billedbog og alskens smagfulde reproduktioner af plakater, kontrakter samt sjældent sete fotografier af den guddommelige skabning.

Som en panter
Men det er naturligvis, hvad der gemmer sig på fem cd’er, som vitterligt lamslår endnu engang, og i formidabel lydkvalitet springer Mr. Presley stadig ud af højttalerne som en panter, mens den unge mands sprudlende backingband høvler henover ’Blue Suede Shoes’, ’Hound Dog’ eller en af de andre evergreens.

LYSTMORDEREN SLÅR TIL IGEN

Cd 1 og 2 indeholder alle de såkaldte ’masters’ fra 1956, hvor Elvis også viste rørende nænsomhed med eksempelvis melodramatiske ’Love Me Tender’ og magiske ’Blue Moon’, mens disc 3 koncentrerer sig om fænomenets virile liveoptrædener, hvor tøserne selvsagt skriger ustyrligt, mens den unge mand allerede leger med sin myte.

En koncert fra Shreveport, Louisiana fra december har aldrig tidligere været udsendt, og trods skrattende lyd viser hvalpen tænder, så man kun kan overgive sig.

Skyder fra hoften
Det er den danske Elvis-ekspert Ernst Mikael Jørgensen, der har produceret endnu et fornemt arkivprodukt med Kongen, og til undersåtter af den besatte slags præsenterer han på cd 4 en fængslende dag i studiet med Elvis, hvor man med ’take’ efter ’take’ af ’Lawdy, Miss Clawdy’ og ’Shake, Rattle and Roll’ kan opleve, hvordan skæringerne bliver terpet på plads.

Disc 5 er helliget interviews med Elvis, og ud over at fortælle, at hans livret er svinekoteletter, så må Mr. Presley forsvare sig mod beskyldninger om sine ’vulgære bevægelser’. I marts er han noget ulden i mælet, men i august skyder han tilbage fra hoften tilsat selvsikker kækhed og den uimodståelige charme og snert i stemmen, der slap rock’n’roll-dyret løs i teenagere overalt på kloden.

HALLELUJA FOR TOM JONES!

Samtidig med ’Young Man With the Big Beat: The Complete ’56 Elvis Presley Masters’ har Ernst Mikael Jørgensen sammensat den mere komprimerede ’Elvis Presley - Legacy Edition’, der over 2 cd’er portrætterer Elvis anno 1956 ved hjælp af de to første album samt et dusin bonusnumre.

Sådan skal det gøres.

null

null

Seneste Ekstra Bladet job

Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Arcs: 'Young'
  2. Nick Lowe and Los Straitjackets: 'Christmas at the Airport'
  3. Skilled Mechanics: 'Diving Away'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Diverse: 'Ork Records: New York, New York'
  2. Jacob Bellens: 'Polyester Skin'
  3. Asger Baden: 'Zarniqa'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. Raske Penge: 'Indtil nu'
  2. Various artists: 'Sammen' (Velgørenhedsalbum)
  3. Neil Young: 'Bluenote Café'
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk