Eivør får nakkehårene til at rejse sig

29-årig færing med bopæl på Amager har levet af musik, siden hun var 16

  • Eivør Pallsdóttir klimprer guitaren i sin lejlighed på Anmager. (Foto: Jan Unger)
Eivør Pallsdóttir klimprer guitaren i sin lejlighed på Anmager. (Foto: Jan Unger)
1/4
Næste »

Ind i mellem sker det, at man falder over noget musik, som man ikke aner, hvem står bag - men som alligevel er ved at slå benene væk under én.

For overtegnede skete det f.eks. for nogle vinter-olympiader siden, hvor en amerikansk skøjteprinsesse brugte Eva Cassidys guddommelige udgave af Sting-nummeret 'Fields of Gold' i sit program.

Det blev en åbenbaring til en sangerinde, som jeg på daværende tidspunkt - i lighed med mange andre - ikke anede eksistensen af. Hun var dog også allerede død af kræft.

For nylig skete noget tilsvarende. Jørgen de Mylius spillede et nummer i 'Eldorado' med titlen 'Far Away' med en færøsk sangerinde, der hed Eivør og så et efternavn, som jeg ikke nåede at opfatte.

Ikke på kompromis
Det var, så de små hårene rejste sig i nakken at høre hendes krystalklare stemme, en mellemting af Kate Bush og Sissel Kyrkjebø, i en blid, vuggende melodi, akkompagneret af især hendes eget fingerspil på guitaren.

Hold da op! Smukkere bliver det ikke.

Hør 'Far Away' her

Lidt research afslørede, at det drejede sig om 29-årige Eivør Pallsdóttir, og sangen 'Far Away' findes på hendes nye album - hendes ottende, såmænd - med titlen 'Room', der er udkommet på det færøske pladeselskab, Tutl.

- Jeg var egentlig på Copenhagen Records, men vi kunne ikke blive enige om det hele, og så skiftede jeg. Der er én ting, jeg ikke går på kompromis med, og det er min musik, smiler Eivør, som ekstrabladet.dk møder hjemme på Amager, hvor hun bor med sin nygifte mand Tróndur Bogason, som hun har skrevet og produceret pladen sammen med.

Debut som 16-årig
Hun debuterede allerede som16-årig med sit første album hjemme på Færøerne, det andet blev lavet på Island, som hun flyttede til, da hun var 17, for at studere klassisk sang. Det gjorde hun i fire år.

Derefter flyttede hun til Danmark og har boet her i syv år. I sommer blev hun gift med Tróndur Bogason, som hun mødte gennem musikken for tre år siden.

- Jeg begyndte at få mere at lave, turnerede i Skandinavien, og så var det besværligt at bo på Island. Jeg havde lyst til at prøve noget nyt og flyttede så hertil, og det synes jeg er dejligt.

Eivør husker endnu tydeligt sin første koncert i Danmark. Det blev ikke just et tilløbsstykke. Der kom én tilhører - og han var fuld og blev smidt ud.

- Så stod vi der og spillede for os selv. Det blev dog en god øve-aften. Men heldigvis er det begyndt at gå bedre og bedre. Og jeg har faktisk levet af min musik, siden jeg var 16 år.

Musik er ikke konkurrence
- Har du aldrig tænkt på at melde dig til de sang-konkurrencer som X Factor for måske at komme bredere ud?

- Al respekt for det, men jeg har svært ved at skulle konkurrere om musik. Det hænger ikke sammen i mit hovede.

- Kender du Linda, Sveinur og de andre færinger, der har været med i tidens løb?

- Jeg kender dem, men ikke tæt. Mest Sveinur. Han bor også på Amager, og vi stammer fra den samme ø på Færøerne - Østerø.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Sword: 'Greetings From…'
  2. Bonnie 'Prince' Billy: 'Best Troubadour'
  3. The War on Drugs: 'Thinking of a Place'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Sort Sol: 'Stor Langsom Stjerne'
  2. Kendrick Lamar: 'DAMN'
  3. Nick Cave & The Bad Seeds:: 'Lovely Creatures'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Raveonettes: '2016 Atomized'
  2. Hovvdy: 'Taster'
  3. Charlie Watts: 'Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band'
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte