Hør de numre musikerne kopierer fra

En hjemmeside vil samle alle de 'samples' og coverversioner, der bliver brugt i musikbranchen

  • Den engelske DJ og producer, Fatboy Slim alias Norman Cook, har flere gange stillet sig på skuldrene af andre mennesker. Blandt andet på hans hitspækkende 'You've Come A Long Way, Baby'-album fra 1998 med numre som 'Praise You', 'The Rockafeller Skank' og 'Right Here, Right Now'. Foto: alterna2 | Flickr
Den engelske DJ og producer, Fatboy Slim alias Norman Cook, har flere gange stillet sig på skuldrene af andre mennesker. Blandt andet på hans hitspækkende 'You've Come A Long Way, Baby'-album fra 1998 med numre som 'Praise You', 'The Rockafeller Skank' og 'Right Here, Right Now'. Foto: alterna2 | Flickr
1/2
Næste »

'Argh, hvor er det nu, den guitar er fra?' 'Har man ikke hørt det før?' 'Det er da ikke hende, der har skrevet det der, er det?'

Det er spørgsmål som disse blandt musikelskere, hjemmesiden WhoSampled vil forsøge at besvare. Den vil nemlig samle en enorm oversigt, med lyd, så man kan få svar på de ovenstående spørgsmål.

Sorte rappere og hvid hest
Vidste du for eksempel, at rapstjernerne Snoop Dogg og Pharrell har samplet danske Laid Backs hit 'White Horse' fra 1983?
Hør samplet her.

Der er en række af kunstnere, der har genbrugt elementer fra 'White Horse', som gør, at nummeret lever videre i nye forklædninger.
Find flere Laid Back-samples.

WhoSampled har også The Loft's sampling af Kim Larsens 'Midt Om Natten'.
Hør 'City Of Dreams' og originalen.

James Browns funky trommeslager
Derudover er der også samples, der bliver brugt igen og igen. For eksempel James Browns 'Funky Drummer', hvis trommer var med til at lægge grundstenene til drum'n'bass-genren, sammen med blandt andet Michael Viner's Incredible Bongo Band-indspilningen af guitarhittet 'Apache'.

Se hvor mange der har samplet James Brown (du finder 'Funky Drummer' på side 2).
Se hvor mange, der har samplet Incredible Bongo Band

I 1990erne oplevede samling-genren en sand opblomstring inden for bigbeat-genren, hvor især The Chemical Brothers og Fatboy Slim førte an.

Se hvor The Chemical Brothers har samplet fra
Se hvor Fatboy Slim har samplet fra

Hvem var for eksempel klar over, at The Chemical Brothers har lånt fra den lidet kendte 'Hadi Kedba Bayna' af Najat Aatabou til deres 'Galvanize'?
Hør 'Galvanize" og originalen

Her kan også indskydes YouTube-klippet ' Where Daft Punk got their samples from', der klæder nogle af Daft Punks hits af.

Mangler der noget? Så tilføj det!
WhoSampled ville ikke være et rigtigt internetopslagsværk, hvis man ikke selv kunne bidrage. Og det kan du selvfølgelig.

Sidder du og hører et nummer og tænker 'den bas jeg har da hørt før', så find originalen frem og tilføj begge numre til databasen. Det kræver blot, at du opretter dig som bruger hos WhoSampled.

Forfatteren til denne artikel har selv bidraget:
The Chemical Brothers' sampling af Wireds 'To The Beat Of The Drum'

Bemærk, at der her er tale om en genindspilning af en del af det oprindelige nummer, og altså ikke en direkte genbrug. Dette tæller dog også med, at WhoSampled også samler på cover-versioner.

Del dine favoritter med os
Falder du over en sampling på WhoSampled, som du gerne vil dele med andre, der måtte læse denne artikel, så læg en kommentar nedenfor med et link.

Nu er der blot at håbe, at den store, stygge musik- og copyright-industri lader WhoSampled overleve til gavn for alle os, der elsker at grave i musikkens mere eller mindre finurlige afkroge.

Lynfakta om sampling
Sampling, som går ud på at bruge bidder fra andres musik i sin egen, kan spores tilbage til hiphop-scenen i 1970erne.

Der har flere gange været debat omkring sampling, hvor originalkunstnerne har trukket de kopierende kunstnere i retten for at få penge.

Ikke desto mindre er sampling fortsat en fast bestanddel af musikscenen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. Bob Dylan: 'Triplicate'
  2. Grande Royale: 'Brake Light'
  3. Chuck Berry: 'Big Boys'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Katinka: 'Vi er ikke kønne nok til at danse'
  2. Love Shop: 'Risiko'
  3. Kira Skov & Maria Faust: 'In the Beginning'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. Lowly: 'Heba'
  2. Elliott Smith: 'Either Or (20th Anniversary Expanded Edition)'
  3. Fleet Foxes: 'Third of May'
Seneste Musik
Hent flere
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte