Konge på trods

Ray Davies fra mægtige The Kinks nyder tilværelsen som evig outsider

Ray Davies - beriger i Greve i 2005. (Foto: Nicolai Svane)
Ray Davies - beriger i Greve i 2005. (Foto: Nicolai Svane)

MALMØ (ekstrabladet.dk): En tænderklaprende kold eftermiddag i Malmø stiger Ray Davies ud af en taxa med tonede ruder og signerer et par gamle pladecovers for to blåfrosne autografjægere. Den 65-årige rocklegende lukkes ind af bagdøren til spillestedet Kulturbolaget, og i sin ydmyge garderobe spiser han langsomt en banan.

I 1960’ernes storhedstid i front for The Kinks skrev han klassikere som - blandt mange andre - ’You Really Got Me’, ’Waterloo Sunset’ og ’A Well Respected Man’, men i dag er mandens satiriske og livskloge iagttagelser snarere negligeret end respekteret, og mens The Rolling Stones, The Who og Paul McCartney stadig er i stadionstørrelsen, nøjes Davies med at fylde en beskeden klub:

- Jeg er ikke bitter. The Kinks var altid undertippede og outsidere, hvilket jeg synes er en god position at være i. For os var det bare vigtigt at arbejde, smiler veteranen afvæbnende, så man kan se hans karakteristiske mellemrum mellem fortænderne.

Yderst arbejdsom
Bokssættet ’Picture Book’ mindede i fjor om The Kinks’ majestætiske vælde og alsidighed, som oprindeligt blev udstillet på singleudgivelsen af den melodiske evergreen, ’Sunny Afternoon’, der havde garagerockeren ’I’m Not Like Everybody Else’ på B-siden.

Sidstnævntes formidable krystallisering af selve rock’n’rolls essens formulerede Davies i ranglet skikkelse af utilpasset ung, og han opfatter stadig sangen som sit mantra i det stilfærdige hjørne af rampelyset, hvor han fortsat er særdeles arbejdsom. Kapaciteten turnerer ivrigt, han er aktuel med teateropsætninger og tilmed julesinglen ’Postcard From London’, der er en vemodig duet med ekskonen Chrissie Hynde fra The Pretenders.

Næste år vil han udgive et helt duetalbum, og kolleger fra Lucinda Williams til Jon Bon Jovi har givet tilsagn, mens Julien Temple har en dokumentarfilm om The Kinks i støbeskeen. Tilbage i juni udsendte Davies ’The Kinks Choral Collection’, hvor han fortolkede sit navnkundige orkesters nøglenumre i bombastiske korarrangementer, og en genforening af The Kinks er stadig en mulighed, meddeler bandlederen.

Voldelige rivaler
Et comeback besværliggøres dog af Davies’ sagnomspundne og til tider voldelige rivalisering med guitarist og lillebroder Dave, der fik et hjerteanfald i sommeren 2004, og det var blot få måneder efter, Ray blev skudt i benet af en tasketyv i New Orleans:

- Jeg besøgte Dave på hospitalet, tog hans hånd og sagde, jeg elskede ham. Så fik han det bedre. Vi er dog ikke på talefod for tiden, men vi mailer. Had er det eneste, der varer ved! Han er min bror, og jeg vil ikke gøre ham fortræd. Men jeg vil slå ham ihjel! griner Davies lettere djævelsk.

The Kinks’ oprindelige bassist, Peter Quaife, bor i Danmark, og Davies opfordrer ivrigt ekstrabladet.dk til at skrive, at Quaife skal ’lette røven og komme til London’, hvor han til enhver tid er velkommen i sangerens hjem i Nordlondon.

Ekstatisk respons
Anerkendelse er muligvis ikke noget, Davies oplever jævnligt i alverdens medier længere, men i Malmø er responsen overstrømmende, da han rundhåndet plukker stedsegrønne sange fra kataloget og præsenterer dem for publikum, tilsat en entusiasme og indlevelse, som stod han i Royal Albert Hall eller Madison Square Garden og ikke Kulturbolaget:

- Kan I li’ det? spørger Davies dumt den ekstatiske skare.

- Kan du li’ det? kommer det kækt fra salen, da det kollektive ’yeah!’-brøl er ebbet ud.

- Honey, hvis jeg ikke kunne li’ det, ville jeg ikke stå heroppe, svarer Davies prompte.

Så smiler mesteren igen og spiller endnu et mesterværk.

1 af 3 Ray Davies - den virkelystne veteran er fortsat på farten og planlægger duetalbum. (Arkivfoto: Elliott Franks)
2 af 3 Nicklas Bendtner - godkendt af Ray Davies. (Foto: AP)
3 af 3 Ray Davies - beriger i Greve i 2005. (Foto: Nicolai Svane)
kommentarer
Vis kommentarer

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Bob Dylan: 'Every Grain of Sand (Rehearsal)'
2.Willie Nelson: 'Willie and the Boys: Willie's Stash Vol. 2'
3.Hound: 'Born Under 76'

Henrik Queitsch skamhører

1.Carl Emil Petersen: 'Natradio'
2.David Bowie: 'A New Career in a New Town (1977-1982'
3.Thåström: 'Centralmassivet'

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Krule: 'The Ooz'
2.Velvet Volume: 'Look Look Look!'
3.Chelsea Wolfe: 'Hiss Spun'
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen