Farvel til en 'sociologisk poet': Chuck Berry er død

- Som guitarist var han blandt de største, og som sangskriver og poet var han helt oppe i Bob Dylan-ligaen, siger Billy Cross om afdøde Chuck Berry

Chuck Berry, en formidabel sangskriver, sanger, guitarist og performer, er død. Foto: Mark Avery/All Over
Chuck Berry, en formidabel sangskriver, sanger, guitarist og performer, er død. Foto: Mark Avery/All Over

Disclaimer, 21. marts 2017:

Denne artikel har fået ny rubrik, da den oprindelige rubrik repræsenterede en opfattelse, som artiklens case, Billy Cross, ikke kunne genkende.

***

De synes at falde som fluer, de helt store giganter indenfor rock’n’roll. De seneste 14 måneder har mastodonter som David Bowie, Prince, George Michael, Leonard Cohen, Merle Haggard og Glenn Frey forladt denne jord og lørdag eftermiddag, dansk tid, udåndede endnu en af sværvægterne, der var med til at opfinde selve genren guitarbaseret rockmusik.

Chuck Berry døde i sit hjem i St. Charles i hjemstaten Missouri. Han blev 90 år gammel.

Se også: Rock'n'roll-legenden Chuck Berry er død

Chuck Berry brød igennem tilbage i 1955 med en single, der havde 'Maybellene' som A-side og de følgende år sprøjtede han hits ud, der på ganske kort tid opnåede klassikerstatus. Blandt dem 'Roll Over Beethoven', 'Sweet Little Sixteen', 'Johnny B. Goode' samt 'Rock and Roll Music'. Sidstnævnte blev også et kæmpehit med The Beatles, der havde nummeret med på gruppens fjerde studiealbum 'Beatles For Sale' fra 1964.

En formidabel sangskriver, sanger, guitarist og performer, der uden problemer kan få påklistret ethvert rosende mærkat på sin kiste: Pioner, legende, ikon, superstjerne – fortsæt gerne selv rækken.

Det mener den dansk-baserede amerikanske guitarist Billy Cross,

- Der er i min verden ingen tvivl om, at han som musiker og sangskriver var langt vigtigere og mere betydningsfuld end Elvis Presley. Chuck Berry skabte noget helt originalt, mens Elvis – med al respekt, selvfølgelig – 'kun' sang andres sange.

Billy Cross hylder afdøde Chuck Berry. Foto: Target Group
Billy Cross hylder afdøde Chuck Berry. Foto: Target Group
 

- Jeg tillader mig ganske enkelt at tvivle på, om der overhovedet havde været den rockmusik, der har været de seneste 50 år, uden Chuck Berry. Uden ham havde Rolling Stones, The Beatles, Kinks, Ramones, Aerosmith, Guns N’Roses og Nirvana muligvis eksisteret – men de havde ikke lydt, som de kom til at gøre, siger Billy Cross.

Han kalder Chuck Berrys tekster for ’sociologisk poesi’, som var ’helt oppe i Bob Dylan-ligaen’.

Se også: Springsteen om død legende: Rockens største

- Det bliver hurtigt en mærkelig sammenligning, for hvad er egentlig bedst: Det franske landkøkken eller en trestjernet Michelin-restaurant? Hvad er højest: Et tordenskrald eller Rundetårn? Det er to forskellige måder at skrive tekster på, men det er en vildfarelse af de helt store, hvis man mener, at Dylan er et tekstmæssigt geni, mens Chuck Berry var en ordinær rock’n’roll-poet.

- De er begge meget store poeter, måske de største, rockmusikken har oplevet, men på hver deres måde, lyder det fra den 70-årige New York’er, der var guitarist for Bob Dylan i årene 1977-79.

kommentarer
Vis kommentarer

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Bob Dylan: 'Making a Liar Out of Me'
2.Jesper Binzer: 'Dying Is Easy'
3.Escape-ism: 'Introduction to Escape-ism'

Henrik Queitsch skamhører

1.Carl Emil Petersen: 'Natradio'
2.David Bowie: 'A New Career in a New Town (1977-1982'
3.Thåström: 'Centralmassivet'

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Krule: 'The Ooz'
2.Velvet Volume: 'Look Look Look!'
3.Chelsea Wolfe: 'Hiss Spun'
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen