Persondata politik

Blåt græs i Parken

San Franciscos Golden Gate Park lagde grønne træer og blå himmel til gyldne toner fra blandt mange andre Robert Plant og Alison Krauss, Ralph Stanley og Guy Clark

« Forrige
Næste »

Seneste Musik

Mest læste i Musik

Kommende album
Kommende koncerter
Thomas Treo Skamhører
  1. Fu Manchu: 'Invaders On My Back'
  2. Mastodon: 'High Road'
  3. The Black Keys: 'Turn Blue'
Henrik Queitsch Skamhører
  1. Damon Albarn: 'Everyday Robots'
  2. Kill J: 'Bullet'
  3. The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project: 'Axels & Sockets'
Rune Melchior Sjørvad Skamhører
  1. Mac DeMarco: 'Salad Days'
  2. Various Artists: 'A Tribute To Bob Dylan In the 80s: Volume One'
  3. Treefight For Sunlight: 'Pizza'

EKSTRA tæt på de kendte

 
Hardly Strictly Bluegrass, Speedway Meadow, Golden Gate Park, San Francisco, Californien, 3-5. oktober.

SAN FRANCISCO (ekstrabladet.dk): Warren Hellman har i omegnen af 100.000 taknemmelige venner i San Francisco disse dage. I weekenden inviterede den lokale milliardær og countryentusiast nemlig for ottende gang indenfor til udendørsfestivalen Hardly Strictly Bluegrass i Golden Gate Park, hvor der minsandten var gratis entré, ingen sponsorer og opfordringer til endelig bare at tage en pose bajere med.

Hellman betaler simpelthen gildet ud af egen lomme, og for en billetpris, der er 1650 kroner billige end Roskilde Festival, byder den dollarbugnende bonderøv på et program, der er så gennemført godt, at man går glip af kapaciteter som Bonnie ’Prince’ Billy, Elvis Costello’s High Whines & Spirits, Richard Thompson, Jerry Jeff Walker, The Del McCoury Band og Iron & Wine, fordi der er noget endnu bedre på en anden af de fem scener.

Lokationen i hjertet af Golden Gate Park er måbende idyllisk med hovedscenen omgivet af tredive meter høje træer, der minder om forvoksede bonsaier – Skanderborg ligner Midtfyns i sammenligning.

Stedsegrøn Plant
Fredag stod Robert Plant og Alison Krauss øverst på den smukt udsmykkede plakat med sange fra sidste års sublime ’Raising Sand’ samt et par Zeppelin-schlagere og en underskøn udgave af ’Down to the River to Pray’ sunget af Krauss acapella.

Kapelmesteren T-Bone Burnett og et overdådigt velspillende orkester sitrede i skumringen uden dog endegyldigt at kunne overføre intensiteten fra pladeversionerne til det enorme areal, men med et udadvendt sæt forsøgte de i hvert fald indædt.

Plant svingede manken og viftede teatralsk med vingerne i bedste Ivan Pedersen-stil, og den aldrende laban efterlod ingen tvivl om, at han nyder sin nyvundne succes i Burnetts smagfulde iscenesættelse.

Legenden kunne tilmed hvine som i velmagtsdagene, og selv om han tilsyneladende er den eneste i solsystemet, der ikke gerne ser Led Zeppelin gendannet, så forstår man ham så meget bedre, når han nærmest er ved at eksplodere af indlevelse gennem Townes Van Zandts ’Nothin’’.

Før Plant og Krauss gav sidstnævntes dobro-ekvilibrist Jerry Douglas en intetsigende opvisning i fingerfærdigheder og progressiv-bluegrass, men det var også weekendens eneste ligegyldige optræden, som overtegnede lagde ører til.

Troubadourer fra Texas
Lørdag blev hippies, hillbillies, hashbeens og deadheads vækket til tonerne af troubadourer fra Texas. Krammekære Jimmie Dale Gilmore (den stakkels gråhårede bowler Smokey fra ’The Big Lebowski’) sang skrøbeligt gennem en helhjertet halv time med rørende ’After the Storm’ fra det kommende Flatlanders-album som et tindrende højdepunkt.

Næste på rampen var formidable Guy Clark, der nænsomt bygger sange, som han bygger guitarer – og det er førsteklasses håndværk. Manden er autenticitet personificeret, og 66 hårdt levede år og drukture med alle fra Townes Van Zandt til Steve Earle har sat sine spor, men hvad enten vismanden brummer om hjemmegroede tomater eller at springe ud fra garagetaget, så er den knastørre humorist stadig en sand mester i sangsnedkeri. Overvægtig og overfed.

Steve Earle optrådte iført cowboyhat og bluegrass-band i traditionel opsætning med blot en enkel mikrofon, hvilket unægtelig så skønt ud, men instrumenterne blev ikke forstærket nok til at nå helt ud til den forventningsfulde forsamling.

Elegant englænder
Dave Alvin var omgivet af ikke mindre end seks velspillende kvinder gennem et muntert sæt, der fremkaldte høstbal-lignende scener nede foran, og Asleep At The Wheel kan stadig får den gode gamle western-swing til at swinge fuldkommen ubesværet.

77-årige Odetta sad i rullestol, og tordenrøsten var naturligvis aftaget, men blot akkompagneret af pianist var den ukuelige ånd i hvert fald intakt, og på livsbekræftende vis sluttede den navnkundige frihedskæmper med en grumt gribende fortolkning af ’House of the Risin’ Sun’.

Vidunderligt vittige Nick Lowe gav en eminent charmerende opvisning i, hvor legende let og lunefuldt den grå eminence forvalter sit fantastiske talent for sangskrivningens ædle kunst.

Stemmen var klar som kildevand, og den elegante englænder, hvis seneste fire pragtværker udgør en voldsomt beundringsværdig bedrift, smilede sig skælmt gennem nyere sange som ’Hope For Us All’ og ’Lately I’ve Let Things Slide’. Også symptomatiske ’Rome Wasn’t Built In a Day’ var fremragende, indtil han glemt teksten.

Gode gamle ’Cruel to Be Kind’ og en eminent afsluttende version af ’(What’s So Funny ’Bout) Peace, Love and Understanding’ medførte ikke overraskende udbredt jubel i solen under den velvoksne bevoksning, for det kan godt være publikum på en countryfestival sædvanligvis er Bush-supportende rødnakker, men San Francisco er altså Obama-højborg, om så man gik på skydebanen.

Gubber af guld
Et klistermærke proklamerede sågar ’pick banjos not fights’, og kort efter kirketid søndag var der passende fornemt besøg af selveste Dr. Ralph Stanley, der er den mest hæderkronede nulevende bluegrass-personlighed, og som konferencieren sagde ikke en musikalsk helt men en helt. Punktum.

Den ærefrygtindgydende figur fra Virginia har rundet de 81, og han kunne godt trænge til at få lagt nye luftrør ind, men Stanley blæste igennem med alt, hvad han havde tilbage på herlige ’Man of Constant Sorrow’ og rygradsrislende ’O Death’.

Gospelen ’I’ll Answer the Call’ blev afløst af mordballaden ’Pretty Polly’, og så tog den gudfrygtige gamling ellers jakken af og høvlede clawhammer-banjo, indtil det ydmyge ikon selv udbrød ’somebody stop me!’.

Veteranskuet forsatte med 84-årige Earl Scruggs, der nogenlunde er for banjoen, hvad Eric Clapton er for guitaren, og assisteret af sine velsyngende sønner var der ingen tegn på gigt i fingrende gennem en pragtfuld version af ’You Ain’t Going Nowhere’.

Vidunderhvalpen
Ricky Skaggs er efterhånden blevet 54, men han betragtes såmænd stadig som vidunderhvalpen, der spillede mandolin med bluegrass-faderen Bill Monroe i en alder af 6. I ledtog med sit band Kentucky Thunder serverede han en glimrende cadeau til den afdøde foregangsmand, der lagde det musikalske fundament for Hardly Strictly Bluegrass, da træerne i Golden Gate Park blot var spirende kviste.

Loudon Wainwright III har skrevet de store sange, som hans børn Rufus og Martha savner i så opsigtsvækkende grad, og søndag eftermiddag fremførte han dem på fortrinlig vis solo udsat for guitar, ukulele og piano (dog ikke samtidigt) tilsat vanlig spøgefuldhed og sarkasme.

Emmylou Harris rundede tre fortryllende dage af med ærværdige versioner af ’Red Dirt Girl’ og ’Kern River’, og så kunne man i opløftet stemning tage ind til downtown San Francisco med visheden om, at der er noget om snakken, når de siger, at de bedste ting her i livet er gratis.

Prisværdigt.

INTL. Album-anm. 21. Jul 2013

En mester på gravens rand

INTL. MusikNYT 30. Apr 2008

Willie Nelson: 75 i røg og hamp

INTL. MusikNYT 27. Jul 2008

Kris Kristofferson: Frelst af familien

Koncert-anm. 22. Sep 2008

Kuk kuk Coe

INTL. Album-anm. 21. Jan 2010

Prinsen i det blå græs

INTL. Album-anm. 18. Sep 2009

Charmeoffensiv fra cajunland

INTL. Album-anm. 31. Jul 2009

Nænsom bjørn

INTL. Album-anm. 26. Jul 2009

Langt ude i Woodstock

INTL. Album-anm. 13. Jul 2009

Alvins kvinder og minder

INTL. Album-anm. 10. Jul 2009

Jordbunden legende

Koncert-anm. 2. Jul 2009

Antændt ildsjæl

INTL. Album-anm. 2. Jun 2009

Costello knirker

INTL. Album-anm. 8. Maj 2009

Tykt hjerteblod fra Earle

Koncert-anm. 5. Maj 2009

Hygsom hippie

INTL. Album-anm. 27. Sep 2009

Mænd af rette støbning

INTL. Album-anm. 4. Okt 2009

Cash-klanen og sangskatten

Koncert-anm. 21. Okt 2009

Townes i blodet

Koncert-anm. 5. Jan 2010

En mærket mand vendte hjem

INTL. Album-anm. 27. Nov 2009

Barband i luksusklassen

INTL. Album-anm. 18. Nov 2009

Mens vi venter på Welch

Koncert-anm. 16. Nov 2009

Kulørt rødnakke

INTL. Album-anm. 13. Nov 2009

Legendernes fald

Koncert-anm. 9. Nov 2009

Lyden af lykke

INTL. Album-anm. 29. Okt 2009

Spor fra en hitman

INTL. Album-anm. 22. Okt 2009

Potskæve klovnerier

INTL. Album-anm. 21. Okt 2009

Umiskendelig cowboy

Koncert-anm. 28. Mar 2009

Cowboy med klasse

INTL. Album-anm. 30. Mar 2009

Perverse Bill på nye eventyr

INTL. Album-anm. 21. Dec 2008

Lucindas gamle blodspor

INTL. Album-anm. 11. Dec 2008

Stil, charme og flot hår

DK Album-anm. 24. Nov 2008

Lilholt, Dylan og Stones

Koncert-anm. 19. Nov 2008

Ulastelige Lambchop

INTL. Album-anm. 17. Nov 2008

Bragende boogiemand

INTL. Album-anm. 13. Nov 2008

Muntert mestermøde

INTL. Album-anm. 10. Nov 2008

Stor, større, Zeppelin

INTL. Album-anm. 7. Nov 2008

Troværdig Chapman

INTL. Album-anm. 19. Dec 2008

Dragende The Doors

INTL. Album-anm. 29. Dec 2008

Charlies engle og ulykker

Koncert-anm. 25. Mar 2009

Svimlende Lovett i London

INTL. MusikNYT 25. Mar 2009

Interview: Løjerlige Lyle Lovett

INTL. Album-anm. 11. Mar 2009

Rævesnu charmør

INTL. Album-anm. 2. Mar 2009

Stjernernes bedste Buddy

Koncert-anm. 7. Feb 2009

1956 på Christiania

INTL. Album-anm. 10. Feb 2009

Mr. Swing King

INTL. Album-anm. 1. Jan 2009

Mandfolkeri fra Merle

INTL. Album-anm. 30. Dec 2008

Mr. Swing King

INTL. Album-anm. 15. Dec 2008

Grum gospel

INTL. Album-anm. 1. Okt 2011

Prinsen helt nøgen

Koncert-anm. 11. Apr 2014

Rosanne Cash: Fars store pige

Koncert-anm. 9. Apr 2014

Volbeat: Kiksede i Californien

Koncert-anm. 7. Apr 2014

Trentemøller tiljublet i USA

Koncert-anm. 6. Apr 2014

Det pureste grå guld

Koncert-anm. 3. Apr 2014

Rockpusher vinder krigen

 

Seneste nyt

Mest læste

Hent flere

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik