Blåt græs i Parken

San Franciscos Golden Gate Park lagde grønne træer og blå himmel til gyldne toner fra blandt mange andre Robert Plant og Alison Krauss, Ralph Stanley og Guy Clark

  • Alison Krauss og Robert Plant imponerede under Hardly Strictly Bluegrass. (Foto: AP)
Alison Krauss og Robert Plant imponerede under Hardly Strictly Bluegrass. (Foto: AP)
1/3
Næste »

Hardly Strictly Bluegrass, Speedway Meadow, Golden Gate Park, San Francisco, Californien, 3-5. oktober.

5
-
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

SAN FRANCISCO (ekstrabladet.dk): Warren Hellman har i omegnen af 100.000 taknemmelige venner i San Francisco disse dage. I weekenden inviterede den lokale milliardær og countryentusiast nemlig for ottende gang indenfor til udendørsfestivalen Hardly Strictly Bluegrass i Golden Gate Park, hvor der minsandten var gratis entré, ingen sponsorer og opfordringer til endelig bare at tage en pose bajere med.

Hellman betaler simpelthen gildet ud af egen lomme, og for en billetpris, der er 1650 kroner billige end Roskilde Festival, byder den dollarbugnende bonderøv på et program, der er så gennemført godt, at man går glip af kapaciteter som Bonnie ’Prince’ Billy, Elvis Costello’s High Whines & Spirits, Richard Thompson, Jerry Jeff Walker, The Del McCoury Band og Iron & Wine, fordi der er noget endnu bedre på en anden af de fem scener.

Lokationen i hjertet af Golden Gate Park er måbende idyllisk med hovedscenen omgivet af tredive meter høje træer, der minder om forvoksede bonsaier – Skanderborg ligner Midtfyns i sammenligning.

Stedsegrøn Plant
Fredag stod Robert Plant og Alison Krauss øverst på den smukt udsmykkede plakat med sange fra sidste års sublime ’Raising Sand’ samt et par Zeppelin-schlagere og en underskøn udgave af ’Down to the River to Pray’ sunget af Krauss acapella.

Kapelmesteren T-Bone Burnett og et overdådigt velspillende orkester sitrede i skumringen uden dog endegyldigt at kunne overføre intensiteten fra pladeversionerne til det enorme areal, men med et udadvendt sæt forsøgte de i hvert fald indædt.

Plant svingede manken og viftede teatralsk med vingerne i bedste Ivan Pedersen-stil, og den aldrende laban efterlod ingen tvivl om, at han nyder sin nyvundne succes i Burnetts smagfulde iscenesættelse.

Legenden kunne tilmed hvine som i velmagtsdagene, og selv om han tilsyneladende er den eneste i solsystemet, der ikke gerne ser Led Zeppelin gendannet, så forstår man ham så meget bedre, når han nærmest er ved at eksplodere af indlevelse gennem Townes Van Zandts ’Nothin’’.

Før Plant og Krauss gav sidstnævntes dobro-ekvilibrist Jerry Douglas en intetsigende opvisning i fingerfærdigheder og progressiv-bluegrass, men det var også weekendens eneste ligegyldige optræden, som overtegnede lagde ører til.

Troubadourer fra Texas
Lørdag blev hippies, hillbillies, hashbeens og deadheads vækket til tonerne af troubadourer fra Texas. Krammekære Jimmie Dale Gilmore (den stakkels gråhårede bowler Smokey fra ’The Big Lebowski’) sang skrøbeligt gennem en helhjertet halv time med rørende ’After the Storm’ fra det kommende Flatlanders-album som et tindrende højdepunkt.

Næste på rampen var formidable Guy Clark, der nænsomt bygger sange, som han bygger guitarer – og det er førsteklasses håndværk. Manden er autenticitet personificeret, og 66 hårdt levede år og drukture med alle fra Townes Van Zandt til Steve Earle har sat sine spor, men hvad enten vismanden brummer om hjemmegroede tomater eller at springe ud fra garagetaget, så er den knastørre humorist stadig en sand mester i sangsnedkeri. Overvægtig og overfed.

Steve Earle optrådte iført cowboyhat og bluegrass-band i traditionel opsætning med blot en enkel mikrofon, hvilket unægtelig så skønt ud, men instrumenterne blev ikke forstærket nok til at nå helt ud til den forventningsfulde forsamling.

Elegant englænder
Dave Alvin var omgivet af ikke mindre end seks velspillende kvinder gennem et muntert sæt, der fremkaldte høstbal-lignende scener nede foran, og Asleep At The Wheel kan stadig får den gode gamle western-swing til at swinge fuldkommen ubesværet.

77-årige Odetta sad i rullestol, og tordenrøsten var naturligvis aftaget, men blot akkompagneret af pianist var den ukuelige ånd i hvert fald intakt, og på livsbekræftende vis sluttede den navnkundige frihedskæmper med en grumt gribende fortolkning af ’House of the Risin’ Sun’.

Vidunderligt vittige Nick Lowe gav en eminent charmerende opvisning i, hvor legende let og lunefuldt den grå eminence forvalter sit fantastiske talent for sangskrivningens ædle kunst.

Stemmen var klar som kildevand, og den elegante englænder, hvis seneste fire pragtværker udgør en voldsomt beundringsværdig bedrift, smilede sig skælmt gennem nyere sange som ’Hope For Us All’ og ’Lately I’ve Let Things Slide’. Også symptomatiske ’Rome Wasn’t Built In a Day’ var fremragende, indtil han glemt teksten.

Gode gamle ’Cruel to Be Kind’ og en eminent afsluttende version af ’(What’s So Funny ’Bout) Peace, Love and Understanding’ medførte ikke overraskende udbredt jubel i solen under den velvoksne bevoksning, for det kan godt være publikum på en countryfestival sædvanligvis er Bush-supportende rødnakker, men San Francisco er altså Obama-højborg, om så man gik på skydebanen.

Gubber af guld
Et klistermærke proklamerede sågar ’pick banjos not fights’, og kort efter kirketid søndag var der passende fornemt besøg af selveste Dr. Ralph Stanley, der er den mest hæderkronede nulevende bluegrass-personlighed, og som konferencieren sagde ikke en musikalsk helt men en helt. Punktum.

Den ærefrygtindgydende figur fra Virginia har rundet de 81, og han kunne godt trænge til at få lagt nye luftrør ind, men Stanley blæste igennem med alt, hvad han havde tilbage på herlige ’Man of Constant Sorrow’ og rygradsrislende ’O Death’.

Gospelen ’I’ll Answer the Call’ blev afløst af mordballaden ’Pretty Polly’, og så tog den gudfrygtige gamling ellers jakken af og høvlede clawhammer-banjo, indtil det ydmyge ikon selv udbrød ’somebody stop me!’.

Veteranskuet forsatte med 84-årige Earl Scruggs, der nogenlunde er for banjoen, hvad Eric Clapton er for guitaren, og assisteret af sine velsyngende sønner var der ingen tegn på gigt i fingrende gennem en pragtfuld version af ’You Ain’t Going Nowhere’.

Vidunderhvalpen
Ricky Skaggs er efterhånden blevet 54, men han betragtes såmænd stadig som vidunderhvalpen, der spillede mandolin med bluegrass-faderen Bill Monroe i en alder af 6. I ledtog med sit band Kentucky Thunder serverede han en glimrende cadeau til den afdøde foregangsmand, der lagde det musikalske fundament for Hardly Strictly Bluegrass, da træerne i Golden Gate Park blot var spirende kviste.

Loudon Wainwright III har skrevet de store sange, som hans børn Rufus og Martha savner i så opsigtsvækkende grad, og søndag eftermiddag fremførte han dem på fortrinlig vis solo udsat for guitar, ukulele og piano (dog ikke samtidigt) tilsat vanlig spøgefuldhed og sarkasme.

Emmylou Harris rundede tre fortryllende dage af med ærværdige versioner af ’Red Dirt Girl’ og ’Kern River’, og så kunne man i opløftet stemning tage ind til downtown San Francisco med visheden om, at der er noget om snakken, når de siger, at de bedste ting her i livet er gratis.

Prisværdigt.

null
null
INTL. Album-anm. 21. jul. 2013
En mester på gravens rand
INTL. MusikNYT 30. apr. 2008
Willie Nelson: 75 i røg og hamp
INTL. MusikNYT 27. jul. 2008
Kris Kristofferson: Frelst af familien
Koncert-anm. 22. sep. 2008
Kuk kuk Coe
INTL. Album-anm. 21. jan. 2010
Prinsen i det blå græs
INTL. Album-anm. 18. sep. 2009
Charmeoffensiv fra cajunland
INTL. Album-anm. 31. jul. 2009
Nænsom bjørn
INTL. Album-anm. 26. jul. 2009
Langt ude i Woodstock
INTL. Album-anm. 13. jul. 2009
Alvins kvinder og minder
INTL. Album-anm. 10. jul. 2009
Jordbunden legende
Koncert-anm. 2. jul. 2009
Antændt ildsjæl
INTL. Album-anm. 2. jun. 2009
Costello knirker
INTL. Album-anm. 8. maj 2009
Tykt hjerteblod fra Earle
Koncert-anm. 5. maj 2009
Hygsom hippie
INTL. Album-anm. 27. sep. 2009
Mænd af rette støbning
INTL. Album-anm. 4. okt. 2009
Cash-klanen og sangskatten
Koncert-anm. 21. okt. 2009
Townes i blodet
Koncert-anm. 5. jan. 2010
En mærket mand vendte hjem
INTL. Album-anm. 27. nov. 2009
Barband i luksusklassen
INTL. Album-anm. 18. nov. 2009
Mens vi venter på Welch
Koncert-anm. 16. nov. 2009
Kulørt rødnakke
INTL. Album-anm. 13. nov. 2009
Legendernes fald
Koncert-anm. 9. nov. 2009
Lyden af lykke
INTL. Album-anm. 29. okt. 2009
Spor fra en hitman
INTL. Album-anm. 22. okt. 2009
Potskæve klovnerier
INTL. Album-anm. 21. okt. 2009
Umiskendelig cowboy
Koncert-anm. 28. mar. 2009
Cowboy med klasse
INTL. Album-anm. 30. mar. 2009
Perverse Bill på nye eventyr
INTL. Album-anm. 21. dec. 2008
Lucindas gamle blodspor
INTL. Album-anm. 11. dec. 2008
Stil, charme og flot hår
DK Album-anm. 24. nov. 2008
Lilholt, Dylan og Stones
Koncert-anm. 19. nov. 2008
Ulastelige Lambchop
INTL. Album-anm. 17. nov. 2008
Bragende boogiemand
INTL. Album-anm. 13. nov. 2008
Muntert mestermøde
INTL. Album-anm. 10. nov. 2008
Stor, større, Zeppelin
INTL. Album-anm. 7. nov. 2008
Troværdig Chapman
INTL. Album-anm. 19. dec. 2008
Dragende The Doors
INTL. Album-anm. 29. dec. 2008
Charlies engle og ulykker
Koncert-anm. 25. mar. 2009
Svimlende Lovett i London
INTL. MusikNYT 25. mar. 2009
Interview: Løjerlige Lyle Lovett
INTL. Album-anm. 11. mar. 2009
Rævesnu charmør
INTL. Album-anm. 2. mar. 2009
Stjernernes bedste Buddy
Koncert-anm. 7. feb. 2009
1956 på Christiania
INTL. Album-anm. 10. feb. 2009
Mr. Swing King
INTL. Album-anm. 1. jan. 2009
Mandfolkeri fra Merle
INTL. Album-anm. 30. dec. 2008
Mr. Swing King
INTL. Album-anm. 15. dec. 2008
Grum gospel
INTL. Album-anm. 1. okt. 2011
Prinsen helt nøgen
INTL. Album-anm. 21. jul. 2013
En mester på gravens rand
INTL. Album-anm. 27. sep. 2009
Mænd af rette støbning
Koncert-anm. 24. jul. 2016
Sygelig: Forrykt Beyoncé i Parken
Koncert-anm. 21. jul. 2016
Kogalskab på Grøn: D-A-D craziness!
Koncert-anm. 21. jul. 2016
Nik & Jay knuste Citybois i Kolding
Koncert-anm. 21. jul. 2016
Pæn stjerne afvist til Grøn Koncert
Koncert-anm. 21. jul. 2016
Citybois helt til grin på Grøn Koncert

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. Imperial State Electric: 'All Through the Night'
  2. Wilco: 'Schmilco'
  3. Dinosaur Jr.: 'Give a Glimpse of What Yer Not'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Diverse: 'Day of the Dead'
  2. Psychic Ills: 'Inner Journey Out'
  3. Trentemøller: 'River in Me'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Avalanches: 'Wildflower'
  2. Stephen Steinbrink: 'Anagrams'
  3. Nice as Fuck: 'Nice as Fuck'
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen