Unikum bjergtog kæmpepublikum med himmelske toner

Bon Iver er en af det seneste årtis mest uforudsigelige massesucceser

Bon Iver alias Justin Vernon bjertog et lydhørt publikum på Haven Festival. Arkivfoto: Carsten Bundgaard/Polfoto.
Bon Iver alias Justin Vernon bjertog et lydhørt publikum på Haven Festival. Arkivfoto: Carsten Bundgaard/Polfoto.

Bon Iver, Meadow, Haven Festival, 11. august

5
4.6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Den nu 36-årige Justin Vernon - der er synonymt med 'bandet' Bon Iver - er en af de seneste ti års mest overraskende og glædelige kassesucceser. Et slående (og sjældent) bevis på, at man godt kan få hul igennem på hovedkanalerne, selv om man egentlig befinder sig ude i periferien rent genremæssigt. Og tilmed har skiftet markant kurs flere gange undervejs.

Han bragede igennem med den nærmest intimiderende intime 'For Emma, Forever Ago'  i 2007, indspillet solo i en bjælkehytte, som derefter blev fulgt op ad den mere orkestrerede men ikke mindre smittende, barokpop-agtige 'Bon Iver, Bon Iver' fra 2011 (som herhjemme blandt andet førte til en udsolgt koncert i Forum) , inden det efter fem års tavshed (fraset diverse sideprojekter) blev til de elektroniske avantgardetoner på sidste års '22, A Million'. Vel at mærke uden at tabe publikum undervejs. 

Se også: Endelig: Bon Iver overvælder igen

Der var da også mere end tætpakket foran hovedscenen på Meadow efter at den silende eftermiddagsregn var stilnet af, da Vernon og hans ekstremt velspillende band fremførte kompositionerne - for det er vel de de er, fremfor egentlige sange - fra primært sidstnævnte album tilsat et par gamle klassikere. Selvfølgelig med gæstevist fra de allestedsnærværende Dressner-brødre undervejs.

Og det lykkedes i den grad at overføre de intrikate numre til en livesituation i et blændende, detaljeret lydbillede, hvor musikalsk nysgerrighed og ditto nerve i den grad komplementerede hinanden. Man kan faktisk godt være både grænsesøgende og melodisk generøs på en og samme gang

Se også: Bon Iver ude af fokus

Bon Iver har ganske enkelt ikke sin lige nogen steder i tidens (eller fortidens) musikalske landskab - det skulle da lige være Lambchops seneste seriøse forvandling - og det er der altså ikke mange man kan sige om.

At eksperimenterne blev leveret med så megen følelse og format samt modtaget af et så lydhørt publikum - den dræbende sniksnak der plager mange andre festivaler og koncerter herhjemme, er lykkeligvis stort set fraværende på Haven - gjorde bestemt ikke fornøjelsen mindre.

Vi glæder os i den grad til at følge Vernons skæve og uforudsigelige veje fremover.

kommentarer
Vis kommentarer

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Bob Dylan: 'Making a Liar Out of Me'
2.Jesper Binzer: 'Dying Is Easy'
3.Escape-ism: 'Introduction to Escape-ism'

Henrik Queitsch skamhører

1.Carl Emil Petersen: 'Natradio'
2.David Bowie: 'A New Career in a New Town (1977-1982'
3.Thåström: 'Centralmassivet'

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Krule: 'The Ooz'
2.Velvet Volume: 'Look Look Look!'
3.Chelsea Wolfe: 'Hiss Spun'
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen