Vores bedste band var ikke godt nok

Genopstandne Sort Sol præsenterede radikale nye numre under tvivlsom turnépremiere

  • Steen Jørgensen i spidsen for Sort Sol, der optrådte fra klokken 20.15 til 21.55 i Greve. Foto: Per Lange
Steen Jørgensen i spidsen for Sort Sol, der optrådte fra klokken 20.15 til 21.55 i Greve. Foto: Per Lange
1/16
Næste »

Sort Sol, Portalen, Greve, torsdag 30. marts

4
4,1
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Sort Sol er tilbage. Igen.

Det er den gode nyhed. Den dårlige er, at Danmarks bedste band ikke kunne matche fordums format, da de åbnede deres comebackturné i Greve.

Se også: Dårligt nyt fra Sort Sol

At aftenen blev en mindre skuffelse siger imidlertid mere om, hvor mægtige Sort Sol kan være, når de har en af de magiske aftener, som de ikke havde på Portalen.

Hovedstadens genopstandne rocklegender har udskudt deres første regulære studiealbum i seksten år, og det udkommer tidligst i maj, når forårsrundfarten er forbi.

Spacey keyboards
Under premieren spillede de seks numre fra den kommende plade, og nyhederne var generelt så anti-folkelige, at man sagtens kunne mistænke Sort Sol for at forhale skiven for ikke at skræmme potentielle kunder væk fra billetlugerne.

Veteranerne har på beundringsværdig vis gennemlevet adskillige genrerevolutioner i en ikke mindre end 40 år lang karriere, og nu har gruppen atter genopfundet sig selv.

Se også: Sort Sol: Nu findes vi ikke mere!

Deres syntetiske nye sound domineres af spacey keyboards, og den katedrallignende og Kraftwerk-inspirerede ’Stor, langsom stjerne’ lød sågar som soundtracket til en månelanding.

Lars Top-Galia og en æstetisk lysmand sørgede for, at Sort Sol så godt ud. Foto: Per Lange Lars Top-Galia og en æstetisk lysmand sørgede for, at Sort Sol så godt ud. Foto: Per Lange
Sort Sols ret radikale stilskift fremstod mere interessant end egentlig vellykket, og man savnede stærkere sangskrivning og basale hooks og melodier i hvirvelløse indslag som ’The Weightless’ og ’Nocturnal Creature’.     

’…Like a Trance Like…’ - sådan skrives det altså - og ‘A Stroke of Midnight’ var mere traditionelt forankrede numre i disciplinen for dæmoniske vuggeviser, som er et af d’herrers adelsmærker.    

Magtfulde genhør
De mangeårige medlemmer Steen Jørgensen (vokal), Lars Top-Galia (guitar) og Tomas Ortved (trommer) genbrugte håndlangerne Anders 'AC' Christensen (bas) og Manoj Ramdas (guitar), mens der også var blevet plads til den debuterende amerikaner Timm Mason (keyboard).

Sekstetten serverede flere habile numre fra Sort Sols kvalitetsmættede bagkatalog gennem et 100 minutter langt sæt, men kun balladen ’Kiss the Streets’ føltes som om, den fejede benene helt væk under salens 650 publikummer.

Se også: Den gamle rockkøter er løs igen

I den hårde afdeling var der magtfulde genhør med ’Siggimund Blue’ og ’Tatlin Tower’, mens et forfriskende arrangement af ’Shaheeba Bay’ næsten fik en til at glemme, at den rifftunge skæring er et skamløst plagiat af The Troggs’ dragende ’Night of the Long Grass’.

Ikke desto mindre mindede Sort Sol om, at de stadig er noget helt særligt, men når man nu har oplevet dem meget bedre, så er godt ikke godt nok. 

Veteranerne optræder på adskillige af sommerlandets største festivaler. Foto: Per Lange Veteranerne optræder på adskillige af sommerlandets største festivaler. Foto: Per Lange  

Sætliste

1. The Weightless

2. Nocturnal Creature

3. Next Century

4. Who’s Afraid of Virginia Woolf

5. Kiss the Streets

6. Erlkönig

7. …Like a Trance Like…

8. Popcorn

9. Dog Star Man

10. Stor, langsom stjerne

11. A Stroke of Midnight

12. Siggimund Blue

13. A Knife for the Ladies

14. Shaheeba Bay

Ekstranumre

15. K-141 Kursk

16. Let Your Fingers Do the Walking

17. Tatlin Tower

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Kommende koncerter
Kommende album
Thomas Treo skamhører
  1. The Sword: 'Greetings From…'
  2. Bonnie 'Prince' Billy: 'Best Troubadour'
  3. The War on Drugs: 'Thinking of a Place'
Henrik Queitsch skamhører
  1. Sort Sol: 'Stor Langsom Stjerne'
  2. Kendrick Lamar: 'DAMN'
  3. Nick Cave & The Bad Seeds:: 'Lovely Creatures'
Rune Melchior Sjørvad skamhører
  1. The Raveonettes: '2016 Atomized'
  2. Hovvdy: 'Taster'
  3. Charlie Watts: 'Charlie Watts Meets The Danish Radio Big Band'
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere
EKSTRA tæt på de kendte