nationen

Dødtræt af Valentins Dag

Det er Valentinsdag d. 14. februar. For 20 år siden vidste kun meget få danskere hvad det ville sige, men hos Interflora er Valentinsdag efterhånden halvt så stor som Mors Dag.

  • Valentinsdag er oprindeligt en romersk tradition kaldet Lupercalia', hvor nøgne mænd piskede unge kvinder, i håbet om at gøre dem frugtbare! (Middelaldermaleri af ukendt)
Valentinsdag er oprindeligt en romersk tradition kaldet Lupercalia', hvor nøgne mænd piskede unge kvinder, i håbet om at gøre dem frugtbare! (Middelaldermaleri af ukendt)

Det er Valentinsdag på søndag, og det er der mange der glæder sig til. Men ikke Finn Olsen, der skriver til nationen!:

- Jeg syntes efterhånden at udenlandske kulturelle begivenheder såsom Valentinsdag, Ramadan og Halloween fylder så meget i medierne, at vi er ved at glemme vores egne kulturelle mærkedage som f.eks. Påskedag. Føler du dig også nogen gange kvalt i reklamer omkring Halloween og lign., hvor du andre gange for sent har opdaget det f.eks. har været Mortens aften? Jeg syntes ikke alle vores egne kulturelle mærkedage bliver fremhævet tilstrækkeligt i medierne, nogen af dem huskes kun pga. en fri dag!

Piskede unge kvinder
I dag forbindes dagen dog nærmere med blomster, choklade og hjerter. Men før verden gik af lave var Valentinsdag oprindeligt en gammel romersk tradition kaldet ' Lupercalia', hvor nøgne mænd piskede unge kvinder, i håbet om at gøre dem frugtbare!

De senere år er udenlandske mærkedage såsom Valentinsdag og Halloween vundet mere og mere indpas i Danmark.

Halvt så stor som Mors Dag
Jan Oppermann, som er markedschef i Interflora fortæller, at Valentinsdag holdt sit indtog i Danmark for ca. 15 år siden, men bare siden 2006 er salget af bukketter til Valentinsdag steget med 30 %.

Det gør Valentinsdag til en stor dag for blomstehandlerne - halvt så stor, som årets største 'blomster-dag', Mors Dag. Mægden af solgte bukketter på Valentinsdag er 10 gange større end salget af bukketter på en almindelig hverdag. Salget er dog afhængigt af om Valentinsdag falder på en hverdag eller en weekend.

Årets hurtigst voksende mærkedag
- I år falder Valentinsdag på en søndag. Det er bedre for salget. Falder dagen på en hverdag køber flere folk selv bukketter, fortæller Jan Oppermann. Som også fortæller at Valentinsdag er den hurtigst voksende mærkedag for Interflora.

Men er de 'nye mærkedage' en berigelse, eller går det ud over, som Finn Olsen skriver, vores egne gamle helligdage som f.eks. påske?

Send et læserbrev - klik her

Facts om Valentins Dag


Sankt Valentin, halshugget ca. år 270,
mosaik, kirke i Jerusalem.
Den kristne martyr Sankt Valentin menes at være blevet halshugget den 14. februar ca. år 270, for at have udført hemmelige kristne vielser, hvilket var strengt forbudt i romerriget før det konverterede til kristendommen i år 330.

Pave Gelasius erklærede officielt d. 14. februar Valentins Dag i år 498.

I Middelalderen mente man, at man ville blive gift med, med den første ugifte person man mødte om morgenen på Valentins Dag.

En nylig amerikansk undersøgelse viste at hver tiende person, i alderen 15-35 år, indrømmede at føle sig alene, usikker, deprimeret eller uønsket på Valentins Dag.

40 % af alle amerikanere har negative følelser mht. Valentins Dag.

Byen Verona i Italien, som er baggrunden for Shakespears berømte skuespil 'Romeo og Julie' modtage hvert år ca. 1000 valentinskort til Julie.

I middelalderen trak mænd og kvinder navne fra en skål på dem der skulle være deres 'Valentins kæreste'. De ville derefter sætte navnet fast på ærmet de kommende uger. Det blev kaldt 'at bære sit hjerte på ærmet'.

3 % af amerikanere foretrækker at købe Valentinsgaver til deres kældedyr, da de er mere taknemmelige end mennesker!

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i nationen!
Hent flere