Uhmmmm - et plejehjem uden hundeæde

Madglæde: Ét plejehjem nægter at servere hundeæde. Her får beboerne god, dansk mad lavet fra bunden

På Plejehjemmet Lotte på Frederiksberg er madglæde og livskvalitet i højsædet. Her bliver de 23 beboere ikke spist af med den hundeæde, Ekstra Bladet i de seneste dage har skrevet, at flere af landets kommuner tilbyder de ældre.

Thyra Frank, som leder Plejehjemmet Lotte, rynker kraftigt på næsen ad den ringe mad, de ældre tilbydes i dagens Danmark.
– Jeg hopper næsten op i taget på bilen, når jeg ser en forside som i forgårs. Jeg bliver så indigneret, når jeg hører sådan noget, siger hun.

Her spares ikke
For den engagerede leder er køkkenet nemlig plejehjemmets 'hjerte', og her skal der ikke spares:
– Vi har ikke et budget over, hvor meget maden må koste. Vi laver maden, så den er god, og hvis vi kan se, at vi har brugt for mange penge på mad, så skærer vi andre steder.

Plejehjemslederen forklarer, at hun sparer mange penge på at genbruge alle madrester. Udgifterne til vikarer er også lave, fordi medarbejderne har et enormt lavt sygefravær. Og så må beboerne finde sig i at dele toiletter. Til gengæld er der rødvin til maden.

Og den prioritering gør en stor forskel for de ældre:
– Man kan se på statistikkerne, at en beboer på et almindeligt plejehjem i gennemsnit lever der i to år. Her bor de i tre år og syv måneder, siger Thyra Frank. Hun har en målsætning om, at beboerne skal leve et liv, der er lige så godt, som før de kom på plejehjem.

Loft over hvor ringe
Regeringens nye loft på 45 kroner for en portion mad, som bringes ud til ældre, giver Thyra Frank ikke meget for:
– Man skulle hellere sætte et loft over, hvor ringe maden må være, siger hun.

– Jeg har tit fået at vide, at den mad, der produceres i storkøkkener, er sundere end vores. Og det kan godt være. Men hvis de ældre ikke vil spise det, er det jo lige meget. Det skal ned gennem halsen, før det er sundt.

Og Thyra Frank vil gerne møde den person, som synes, at det er bedre at smide maden i skraldespanden end at give de ældre noget, de kan lide.
– Jeg synes, det er underligt, at vi har skabt noget særligt her ved at gøre noget, der er helt basalt.

Køkkenchefen: Prisen er underordnet
– Vi serverer det, beboerne gerne vil have, og vi går efter at lave deres livretter.
Så simpelt er det ifølge Plejehjemmet Lottes køkkenchef, Tommy Risum-Rømer, at skabe glæde blandt beboerne. Og så er prisen underordnet.

– Jeg ved ikke, hvad et måltid mad koster her. Det går vi ikke så højt op i, men det er klart, at hvis vi har serveret steg en dag, så serverer vi måske risengrød en anden dag, og på den måde holder vi udgifterne nede.

Men der er også plads til specielle ønsker. En 96-årig beboer, som har været vegetar i de seneste 40 år, får en særlig tilberedt vegetarret, mens resten af beboerne i går fik serveret danske hakkebøffer med bløde løg og friske kartofler samt rosenkål og brun sovs.
– Og det skal altså være friskskrællede kartofler. Vi laver alt fra bunden, og det er det hele værd, forklarer køkkenchefen.

Fra panden på tallerkenen
– Maden skal komme direkte fra panden og på tallerkenen. Sådan er det.

Plejehjemmets køkken ligger lige ved siden af spisestuen, og det emmer af liv. Beboerne er også velkomne til at give en hånd med, hvis de har lyst.

– Hvis vores køkken lå gemt væk nede i det bagerste hjørne, så er jeg ikke sikker på, jeg havde lyst til at være her, siger Tommy Risum-Rømer.cr

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen