Muskelsvind-Sarah: Jeg er ikke ny Carina

Vild debat på Johanne Scmidt-Nielsens Facebook om fleksjobberen Sarah. Er det synd for hende, at hun skal tjene mindre end 30.000 pr . måned?

  • Det handler om at føle sig lige så meget værd som andre, siger Sarah Glerup Glerup, der er vred over den reform af fleksjobordningen, regeringen har aftalt med Venstre, Konservative og Liberal Alliance. (privatfoto)
Det handler om at føle sig lige så meget værd som andre, siger Sarah Glerup Glerup, der er vred over den reform af fleksjobordningen, regeringen har aftalt med Venstre, Konservative og Liberal Alliance. (privatfoto)

- Jeg tror der er mange 'raske' som ville juble med en løn på 30000....er der lidt Carina over denne historie?

Sådan skriver Sarah L. på Johanne Scmidt-Nielsens Facebook-side, hvor muskelsvindssyge Sarah Glerup har beskrevet sine vilkår som fleksjob-ansat i Enhedslisten - og sine bekymringer for fremtiden med den reform at fleksjob og førtidspensions-reglerne, regeringen har aftalt med V, K og Liberal Alliance.

Læs:

Se også: Aftale om fleksjob og førtidspension i husSe også: Fleksjobbere stavnsbindesSe også: Se hvad man får i løn på fleksjob

Sarah får i dag ca. 30.000 for 20 timers arbejde - hvis hun arbejder mere end det, kan hun ikke trække vejret selv, når hun får fri - , men kan se frem til at gå ca. 8.000 ned i løn, når hun som alle andre ansatte skal skifte jobfunktion i Enhedslisten. Hun kan også se frem til at skulle have sin ret til fleksjob behandlet hver tredje til femte år - ligesom hun kan se frem til, at hendes løn langsomt vil blive mindre i takt med at hendes muskler svinder mere og mere. Den nye lov betyder nemlig, at flekjobbere kun skal have løn for 'effektiv arbejdstid':

Nu er vi kun 20.000 værd
- Og når man som jeg er lang tid om at gå på toilettet eller skal gå en omvej uden om trapperne til kantinen, så bliver jeg jo mindre effektiv, siger Sarah, der er er voldsomt forarget over, at forliget reelt betyder at folk med nedsat arbejdsevne skal vænne sig til at tjene maks. 20.000 om måneden, mens andre tjener 40.000:

- For to uger siden skulle almindelige danskere have skattelettelser, så folk kan tjene op til 40.000 uden at betale topskat. For raske danskere er det åbenbart en normal løn. Nu skal fleksjobbere, der tjener over dagpengeniveau, ned i løn. Så for danskere med handikap er det åbenbart en normal løn, siger Sarah Glerup.

Jeg er ikke en ny Carina
Hun har lagt mærke til de 540 kommentarer, der er kommet på Facebook-siden, men har opgivet at svare.

- Der er mange opmuntrende, men også mange, der er så negative, og det gør mig for ked af det til at gå ind i debatten. Jeg vil dog slå fast, at jeg intet har med Carina-sagen at gøre. Jeg siger jo netop ikke, at jeg er fattig - jeg siger, at jeg er en glad og ligeværdig medarbejder, selvom jeg ikke engang kan klø mig selv oven på hovedet! Men på grund af fleksjobreformen bliver jeg ikke ved med at være det.

Men Lars B. - som er en af dem Sarah kalder negative - mener, at Sarah og andre fleksjobbere og førtidspensionister må finde sig i, at deres forhold bliver forringet:

Danmark er på røven - fat det
- Det må have en ende med den manglende forståelse af den situation Danmark befinder sig i. Færre og færre bidrager til den reelle økonomi, den der sikre smør på brødet, den smør som sikrer, at vi har midler til at være det sociale bevidste land vi et.

- Hvis det hykleri ikke få en ende nu, så vil en situation som den Grækenland, Spanien og Italien er i, sætte en brat stopper for det, for så et det ikke et spørgsmål om at man går nogle tusiende ned i løn ved jobskifte, men om der overhovedet et midler eller hvormange til dem der ikke et i job. Hvis vi handler i tide, (NU!) så er der en chance for at bi kan bibeholde vores luksus liv alle sammen.

Hvad mener du? Skal folk i fleksjob kun have løn for deres effektive arbejdstid? Også selvom om det betyder, at de må sælge lejlighed og hus?

Michael L. mener, at de nye regler er et spark til folk, der i forvejen ligger ned. Han er en af dem, der støtter Sarah på Facebook-siden, og skriver:

Fleksjobbere yder i det mindste
- Til de mange herinde som har ondt i røven over at nogle folk kan få 30.000 kr. i løn om måneden - jeg synes at I skulle vende jeres galde til alle de højtlønnede medarbejdere på jeres virksomhed - for det er da uretfærdigt, at der er nogle der tjener mere end I gør.

- Få et liv. Alternativet til flexjob er førtidspension. Her yder den der får pension intet til samfundet men modtager kun. Jeg tror alle der er i Flexjob eller på førtidspension ville til hver en tid bytte med alle jer klaphatte herinde der ondt i røven. I må hjerten gerne få min sygdom, min pension eller alle de 'goder' jer har fået på grund af sygdom. Det er ikke en dans på roser at være på førtidspension

Hvad siger du? Skal mennesker, der er født med et handicap, have samme løn som deres kolleger, selvom de ikke kan arbejde helt så mange timer?

På nationen! har Anne Marie Monrath oprettet sagen 'Stop Fleksjob- og førtidspensionsreformen! der lige nu har 17.000 støtter. Anne Marie skrev i en kommentar i går, at reformen får store konsekvenser!
- Nu får førtidspensionen dødsstøddet af SF, S, R, C, V og LA! Det her er ikke mindre end horribelt! SF, S, R, C, V og LA står nu til ansvar for en massakre på de mennesker i Danmark som er afhængige af hjælp fra samfundet, fordi de enten er handicappede, kronisk syge, nedslidte, har været udsat for en arbejdsulykke eller andet der gør dem uarbejdsdygtige for altid.

Skal mennesker, der er født med et handicap, have samme løn som deres kolleger, selvom de ikke kan arbejde helt så mange timer?

Se resultat

Skal mennesker, der er født med et handicap, have samme løn som deres kolleger, selvom de ikke kan arbejde helt så mange timer?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
Sarah skriver på Johannes Facebook-side

Johanne Schmidt-Nielsen

for 12 timer siden

Sarah Glerup er ansat i Enhedslisten. Hun har muskelsvind - derfor er hun fleksjobber. Jeg vil gerne dele hendes tanker om den nye reform med jer.Sarah Glerup:

KÆRE VENNER MED NORMAL ARBEJDSEVNE! Før I bliver forvirrede af regeringens spin-forsøg på at kalde den nye reform om fleksjob og førtidspension en "hjælp", vil jeg nøgternt og spin-frit fortælle om reformens konsekvenser for mig - 27 år og fleksjobber med muskelsvind. MIN BØN TIL JER er, at I vil fortælle min (og andres) historie videre til alle, I møder:1) KÆMPE LØNNEDGANG. Lige nu er jeg ansat i Enhedslisten og får samme løn som mine kolleger, dvs. samme løn som en faglært metalarbejder (ca. 30.000 før skat). Når jeg skifter job (vi har rotationsregel, så jeg vil blive nødt til det), vil min løn formentlig falde med omkring 8.000 kr. om måneden. Fremover skal jeg nemlig kun have løn for de timer, jeg kan arbejde effektivt, og en beskeden slat for resten.2) MIN INDTÆGT VIL FALDE FRA NU AF, TIL JEG GÅR PÅ FOLKEPENSION (ELLER DØR). Min løn vil fremover afhænge af min arbejdsevne. Det vil sige, at hver gang min muskelsvind bliver lidt værre, og min arbejdsevne altså lidt mindre, vil min løn falde. Mens alle andre får anciennitet med alderen, vil jeg nærme mig dagpengesats.3) JEG VIL ENDE MIT LIV PÅ KONTANTHJÆLPSSATS, REGNET FOR SELVFORSKYLDT LEDIG. Hidtil har det været sådan, at hvis ens arbejdsevne røg under ca. 10 timer, kunne man få førtidspension. Man kunne stadig få lov at arbejde lidt ved siden af - man blev altså ikke parkeret, det er en myte! - men man var sikret noget at leve af. Fremover skal man helt ned under 2 timers effektiv arbejdstid for at kunne få førtidspension. Og selv hvis jeg bliver så svag, at jeg kun kan vrikke med to fingre, så vil man altid kunne hævde, at jeg fordelt over en hel uge nok kunne præstere 2 timer. Så ingen førtidspension til mig.

...Men heller ikke noget job - for ingen vil ansætte nogen, der har så lille og ustabil arbejdsevne. Det siger virksomhederne og DA selv. Så jeg vil ende som arbejdsløs på ledighedsydelse, der nærmer sig kontanthjælpssats. I resten af mit arbejdsliv.4) MIT ARBEJDSLIV BLIVER USIKKERT, TIL JEG FYLDER 45. Når jeg kommer under de nye regler, må jeg kun få bevilget midlertidige fleksjob - selvom jeg har muskelsvind, der aldrig går over, men kun bliver værre. Det vil sige, at jeg hver 3.-5. år skal igennem hele bevillingscirkusset én gang til (og tro mig, det tager lang tid og dræner én fuldstændig - sidst afleverede jeg dokumentation svarende til 2 x Mænd der hader kvinder). Og jeg vil aldrig kunne planlægge mere end få år frem.5) JEG BLIVER EN SOCIAL KLIENT. Hidtil har jeg fået én løncheck ligesom mine kolleger. Bevillingen af fleksjob var et helvede, men nu er jeg en helt almindelig medarbejder - bare med lidt færre kræfter. Derfor får min arbejdsgiver et tilskud, så jeg ikke bliver for dyr at have ansat. Men fremover er det mig, der skal have tilskuddet i form af en overførselsindkomst fra kommunen ved siden af en deltidsløn fra min arbejdsgiver. Det bliver lidt som at være på supplerende dagpenge på livstid, bortset fra at tilskuddet er mindre for os med handicap. Og så bliver tilskuddet selvfølgelig udhulet fra 2016-23 som følge af Skattereformen, der nedjusterer overførselsindkomster.6) JEG VIL BLIVE UNDERBETALT LØNTRYKKER. Når jeg skal have et fleksjob under de nye regler, skal min arbejdsgiver kun betale for min effektive arbejdstid. Det vil sige, at tissepauser og tænkepauser skal trækkes fra. Det vil selvfølgelig være i min arbejdsgivers interesse at tale min arbejdsevne ned, så de skal betale færrest mulige timer, og med en ledighed på 25 % blandt fleksjobbere, vil jeg ikke kunne være kræsen. Så jeg vil ende med i praksis at have en timeløn, der er lavere end mine kollegers - også når vi laver det samme på samme tid.KÆRE VENNER - intet af dette vil mindske min muskelsvind. Intet af dette vil få mig til at arbejde mere. Intet af det vil øge beskæftigelsen i Danmark. Det vil alene gøre mig fattigere og min fremtid urimeligt usikker.

Min historie er fri for spin, den er bare et faktum - og den er én af mange. Vær sød at dele den med jeres venner og kollegaer.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i nationen!
Hent flere