nationen 26. aug. 2016
Ingen varm mad til ældre jyder: Vacuum-mad er det bedste
nationen 26. aug. 2016
Nordmand undrer sig over SKAMs succes: Forstår danskere norsk?
nationen 26. aug. 2016
Offeret fik bøde på 7500: Tyven har stadig ikke været i retten
nationen 26. aug. 2016
Handler om statens autoritet: Lover totalt burkini-forbud
nationen 26. aug. 2016
Nedværdigende at blive kaldt 'billig luder' når man er en seksuelt aktiv pige
nationen 25. aug. 2016
Sure cyklister vinder over rige husejere: Borgmester(EL) er glad
nationen 25. aug. 2016
Politi til smadret kassedame: Opsøg selv tyven, vi har ikke tid
nationen 24. aug. 2016
Bor i huse til 15 mio: Chikanerer cyklister med brosten
nationen 24. aug. 2016
Ronni rasende over nyt DONG-gebyr: 50 kr for at spare strøm
nationen 23. aug. 2016
Wozniacki prøvede hyldest-altan: Øv, at andre OL-helte ikke må
nationen 23. aug. 2016
Blowjob-video nåede 702 likes: Facebook gjorde ikk' noget
nationen 22. aug. 2016
11-årig pige savner 25.000 kr: Efterlyser vidner
nationen 22. aug. 2016
Så forkert: Guldmundur får ingen medalje
nationen 19. aug. 2016
Hjælp mig: Snydt for 9500 af taxachauffør og hæveautomat på ferie
nationen 19. aug. 2016
Borgmester om førtidspensionists 'klynk': Han køber negerdamer
nationen 19. aug. 2016
Lykkelig kontanthjælpsmodtager: Tak til jer der arbejder og gør det muligt
nationen 19. aug. 2016
Hævn-reklame i Tyrkisk lufthavn: Pas på voldtægter i Sverige
nationen 18. aug. 2016
17-årig hviskede forsigtigt nej: Ved ikke om hun blev voldtaget
nationen 18. aug. 2016
De rige slipper for kø: Kontanthjælpsbørn må vente 45 minutter
nationen 18. aug. 2016
Hyggeracisme: De andre vaskede hænder, jeg sku' vaske hovedet

DR hidser seerne op: Muslim nægter at skåle

I bedste/værste nationen!-stil er dr.dk blevet skueplads for en heftig debat om danskhed og islam. Især en af DRs TV-muslimer, Zerife, trækker kommentarer

- Danskhed er at skrive 378 (nu 449, red) kommentarer i et forum på nettet. Kommentarer hvor man kan diskutere om hvorvidt småting, såsom at skåle gør en dansk eller ej. Ting som i det store billede er fuldstændigt ligegyldige.

Sådan skriver dr.dk-læser Erik J i en af de 466 kommentarer, der pt. er landet på public-service kanalens hjemmeside efter TV-programmet 'Gør Danmark Dansk' flimrede over skærmen i går aftes.

Læs 449 kommentarer om danskhed og muslimer på dr.dk.

I morgen er det så tid til kapitel 2 og en debat på DR, for som DR skriver 'debatten om integration og danskhed stået stille...i mange år.'
Men at dømme efter antallet af diskussionlystne net-læsere, er der fuld fart på netop den debat - mange mener, at især én af de muslimske medvirkende, Zerife, har en opførsel, der kræver kommentarer. Hun går med tørklæde og vil ikke skåle:

- Zerife, hvor er det bare smadder ærgerligt at de har valgt dig til dette program. Du er pinlig og du burde ikke repræsentere mig og mange andre, skriver Ayse, og debattøren, der kalder sig 'muslimsk dansker' er enig:

- Jeg er muslim og dansker! Derudover er jeg mor og ergoterapeut. Jeg tager stærkt afstand fra Zerifes måde at agere og udtale sig på. Jeg synes bestemt ikke hun repræsentere den generelle muslimske kvinde! Super øv DR ikke finder mere kompetente personer til at deltage i deres program. De findes også!


Zerife fra Valby. Foto: DR

Har du set programmet? Og er du enig i at Zerife ikke repræsenterer den typiske muslim?

Bland dig i debatten i Ekstra Bladet. Send et læserbrev.

Andre debattører skriver barske indlæg om kvindeundertykkende tørklæder, det forkerte i, at muslimske kvinder kun må gifte sig med muslimske mænd, og Line Larsen mener, at DRs formål er at piske end hadefuld stemning op:

- Jeg har lige set programmet og min første tanke er: -Jubii, DR er hoppet med på reality-bølgen, hvor folk spærres inde og alt tegnes i 2 farver; sort eller hvidt. Den slags, hvor 'casting' er alt-afgørende for publikumsucces. Og hvilken fantastisk casting, DR har gjort. Touché til DR's nylige ankomst i reality-branchen.

Selv jeg røg op i det røde felt
- Jeg VED, hvad jeg sådan normalt mener om muslimer. Jeg VED, hvad jeg sådan normalt opfatter som ret og vrang - og her taler jeg ikke strikning. Nej, min grundlæggende tanke/følelse/livsholdning er, at vi alle skal være her, at der er plads til os alle sammen.

- Men... selv jeg, der normalt er rimelig tolerant, havnede oppe i det røde felt, pga en ganske ung pige (Zerife. red),, som nægtede at skåle. For mig er en skål det samme som at byde velkommen. Det er en pæn inkluderende gestus, som omfavner alle, som har et glas med et eller andet i - alkohol eller ej. Også børn skåler jeg med. Jeg byder dem velkommen ved mit bord. At møde en, der nægter at skåle i midt i et selskab er det samme som hvis personen råbte: - Jeg nægter at være en del af jeres fællesskab. Jeg vil bare sidde her alene og spise og drikke for mig selv. Lade som om, I ikke eksisterer.

- Kort sagt: - At nægte at hæve sit glas og sige skål er det samme som at nægte at være en del de andre omkring bordet.

Er det meningen, DR?
- Det fik mig op i det røde felt. Nu kender jeg mange danskere med anden tro end kristendom og med andre farver end bleghvid - og det har aldrig været et problem - at mødes om det mest grundlæggende vi alle har til fælles; måltidet og selve det at udbringe en skål.

- Derfor siger jeg: - Pokkers god casting af DR, når selv jeg kan ryge op i det røde felt. Og det er vel også meningen med det hele. Er det ikke???

Vi åbner danskerne øjne
DR1s kanalchef Lotte Lindgaard skriver, at det er vigtigt for DR at kunne formidle et så vigtigt emne som integration på en underholdende og forhåbentlig involverende måde. At være med til at åbne folks øjne for det samfund, der omgiver os.

- I 'Gør Danmark dansk' skaber vi et unikt rum ved at lade seks danskere med helt forskellig baggrund leve sammen og definere: Hvad vil det sige at være dansk? Deres mange diskussioner om værdier er jordnære og dagligdags, men ikke desto mindre vedkommende og et godt billede på, hvad der optager danskerne.. siger kanalchefen, men hvad siger du?

Bliver integrationen bedre eller dårlige med 'Gør Danmark Dansk?'

I morgen kl. kl. 20.00 ruller anden del over skærmen på DR, efterfulgt af debat om integration og danskhed klokken 21.00.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen