nationen

Ond stemning: Kommunen tager skeløjet mor og ordblind fars baby

I går var der demonstration i Ishøj mod tvangsadoptionen af et nyfødt barn. Forældrene ved ikke, hvad de skal gøre, og Lisbeth Zornig - som også deltog i demonstrationen - forstår slet ikke kommunens opførsel

Se video og billeder fra demonstrationen her
1/4
Næste »

- Tvangsadoption er voldsomt indgribende. Sommetider er det nødvendigt. Men det er allersidste værktøj i værktøjskassen.

- Kommunernes Landsforening anbefaler indsatstrappen, hvor første skridt er netværksanbringelse.

Zornig forstår ikke kommunen
- Ishøj kommune har ikke villet undersøge den mulighed før man griber til en indsats, der ændrer skæbnen for både barn og forældre.

- Det forstår jeg ikke.

 

Sådan skriver Lisbeth Zornig på sin Facebook om den demonstration for en 19 dage gammel pige, hun deltog i i går. Og Lisbeth er ikke den eneste, der synes at sagen er meget mystisk. På skrivunder.net har snart 3000 protesteret mod tvangsadoptionen, og der dukkede mere end 1000 op til demoen i går.

Nu skal I hjælpe os
- Nu har vi brug for Ekstra Bladets hjælp.

- Ishøj Kommune prøver at tvangsadoptere et barn fra ders forældre. Bare fordi far er førtidspensionist Og moren er skeløjet.

Netværket og familien kan passe på babyen
- Det syns jeg er plat, skriver Burhan Özturk, der er den 31 årige fars bedste ven, til nationen!. Og på skrivunder.net skriver hele familien Özturk, at de er parat til at samarbejde med Ishøj kommune, således at babyen kan komme hjem til én af ansøgerne fra netværket.

 

- Familien ôztürk (begge forældre er tyrkiske statsboregere) vil gå så langt, at de vil forlade Danmark således de får deres baby. Må retfærdigheden ske fyldest, skriver familien.

Men hvad mener du?

Skal kommunen tvangsfjerne et barn før det er undersøgt om netværket kan tage sig af barnet?

nationen! har forsøgt at få fat på Ishøj Kommune for en kommentar til sagen. De ønsker ikke at udtale sig om sagen.

 

 

Er det OK at kommunen tvangsadopterer et barn, før det er undersøgt om netværket kan tage sig af barnet?

Se resultat

Er det OK at kommunen tvangsadopterer et barn, før det er undersøgt om netværket kan tage sig af barnet?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
Advokatens bemærkninger af 25. februar 2016

I den konkrete sag er en lille dansk-tyrkisk dreng straks efter fødslen i denne måned fjernet fra sine forældre og givet videre til en plejemor, som forældrene end ikke ved, hvem er.

Moren er født og opvokset i Tyrkiet og familiesammenført til Danmark for cirka 3 år siden. Hun har hovedsageligt 5 års skolegang og gået på frisørskolen.

I Tyrkiet var hun velfungerende og ikke på nogen måde lægeligt diagnosticeret for at have en psykisk lidelse.

Faren er født og opvokset i Danmark, er ordblind og har haft vanskeligheder i skolen, hvorfor han på den baggrund som 18 årig fik tilkendt førtidspension. Imidlertid har han gennem meget lang tid klaret sig selv med støtte og hjælp fra den nærmeste familie.

Barnet, der er født efter fertilitetsbehandling, har under graviditeten været mistænkt for at have hjertefejl, hvorfor den førstegangsfødende mor har været meget nervøs, ked af det og fåmælt, når hun siden sommeren 2015 har været i dialog med jordemoderen og hospitalet.

En dialog som foregik ved, at det var familien, der tolkede for hende. Morens måde at agere på og 'tolkningen' er imidlertid blev fortolket derhen, at der er noget galt med moren og kommunen blev underrettet.

Med farens historik omkring førtidspension som 18 årig, og uanset hvordan han har det i dag – cirka 13 år senere – har kommunen meget hurtigt besluttet at igangsætte en børnefaglig undersøgelse af forældrene og endnu hurtigere – uden lægelig dokumentation – kommet til den konklusion, at moren og faren begge er retarderede, og at særligt moren har svært ved øjenkontant, og at det er svært at ”mærke” hende følelsesmæssigt, hvorfor det kommende barn skal fjernes fra dem.

Det allerede inden en forældreevne undersøgelse forelå eller forældrene har fået lov til at vise, at de kan passe barnet selv – enten selv eller med familiens hjælp og støtte.

Familien, der er meget stor og ressourcefuld, har helt fra starten meldt ud, at den står 100 procent til rådighed med hjælp og støtte til forældreparret.

En forældreevne undersøgelse – som hovedsageligt består af nogle intelligens- og personligheds test samt samtaler med en psykolog – bliver så lavet inden fødslen på bestilling fra kommunen og med udgangspunkt i kommunens undersøgelse og konklusion.

Og den konkluderer – som kommunen har lagt op til– at forældrene ikke har forældreevne og barnet skal anbringes, når det bliver født.

Det skal bemærkes, at der til forældreevne undersøgelsen bliver brugt en tolk, som moren ikke forstår og har decideret frabedt, der tages ikke højde for hendes kulturelle baggrund og anderledes måde at tilgå tingene, der tages heller ikke højde for, hvilket enormt pres hun er og har været under, når hun som højgravid i et andet land, har fået at vide, at hendes ønskebarn skal fjernes fra hende, og at hun alligevel skal gennemføre disse test omkring hendes IQ, noget hun aldrig har prøvet før.

Begge forældre har glædet sig enormt meget til deres nyfødte barn og har inden fødslen bosat sig hos farens forældre, som kan hjælpe og støtte.

Dette til trods har kommunen afvist enhver form for forslag fra forældrene eksempelvis om, at de på en døgninstitution med overvågning kan få lov til at være sammen med deres barn og vise, at de kan passe det, eller passe det sammen med familien.

De har end ikke fået lov til at se deres lille dreng andet end blot den ene gang i kort tid efter fødslen.

For nyligt har kommunen besluttet, at forældrene kan se barnet i 1 time under overvågning, når barnet er 1 måned gammel, men den beslutning ser kommunen også til at omgøre nu.

Nu vil kommunen indstille til at barnet bliver tvangsadopteret eller fjernet fra forældrene i 3 år (selv om lovens udgangspunkt er 1 år) og afbryde ethvert samvær mellem barnet og forældrene (selv om lovens udgangspunkt er mindst 1 samvær om måneden i 1 time).

Netværket, det vil sige den øvrige familie, bliver fuldstændigt afskåret, selv om der som nævnt er tale om et stort, ressourcefuldt netværk, som både vil og kan hjælpe! Loven giver mulighed for at barnet bliver anbragt hos familien, men kommunen er indtil videre fuldstændig afvisende over for dette.

Alt hvad forældrene og familien gør, bliver desværre fejlfortolket og de kan ikke komme nogen vegne med kommunen, der slet ikke er indstillet på at finde den mindst indgribende foranstaltning, selv om barnets tarv og hensynet til forældrene tilsiger dette, ligesom FN’s Børnekonvention og den danske lov gør.Jeg vender tilbage med resultatet, som forhåbentlig bliver, at barnet ikke skal indstilles til tvangsadoption eller fjernes fra sine forældre eller netværket!.

 

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i nationen!
Hent flere
Kom EKSTRA i dybden
Hent flere