nationen

Racist: Medarbejder mandsopdækkede roma i legetøjsbutik

Heftig debat i Sverige om den måde en medarbejder i Sveriges største legetøjskæde forfulgt en roma-familie rundt i butikken. Men hvad må en butiksejer egentlig gøre, hvis de tror der vil blive stjålet?

  • Heftig debat i Sverige, om en roma-familie, der blev mandsopdækket, da de ville se på legetøj. OBS. Dette er IKKE Lekia-butikken i Linköbing. Arkivfoto: Thomas Borberg
Heftig debat i Sverige, om en roma-familie, der blev mandsopdækket, da de ville se på legetøj. OBS. Dette er IKKE Lekia-butikken i Linköbing. Arkivfoto: Thomas Borberg

- Det her lever vi med hver dag.

- Det gør alle romaer.

20 mennesker så de fulgte efter os
- Det spiller ingen rolle, hvilken butik vi går ind i, men det her var så groft og krænkende, at jeg bliver nødt til at tale om det.

- Der var nok 20 mennesker, der så hvordan de fulgte efter mig og min familie.

Sådan siger Mertsi Lindemann til SVT.se om den medarbejder i legetøjsbutikken Lekia i Linkøbing, der i mandags mandsopdækkede ham, konen og hans fire-årige søn, mens de kiggede på legetøj. Mertsi er ikke den eneste, der er blevet forarget over episoden, som blev filmet. Gruppen 'Vi afslører racister' opfordrer til boykot af butikken, og sagen er også meldt til politiet.

Lav et skilt: Disse folkegrupper bliver mandsopdækket
butikkens Facebook er der gået shitstom i kommentarfeltet, og den pt mest populære af de 1667 kommentarer (har fået 325 likes) er et forslag til at butikken laver et nyt skilt:

- Kan I ikke lave en liste over de grupper af folk, som i forfølger i butikken?

- Så ved vi det, og så kan i sætte det på hoveddøren:

- Her er et udkast:

Hos oss på Babya/Lekia Linköping förföljer vi er som är:
✔ Romer
✔ [Fyll i valfri folkgrupp]
✔ [Fyll i valfri folkgrupp]

Andre steder har episoden rejst en debat om, hvor meget en butiksejer har ret til at gøre for at beskytte sine varer. I Facebook-gruppen 'Stå op for Sverige' skriver Bengt L således:

Hvad må en butiksejer egentlig gøre?
- Man må ikke forhindre mennesker, som man tror vil stjæle, i at komme ind.

- Det ville være godt, hvis myndighederne opklarer, hvad en butik har lov til at gøre, for at forhindre mistænkte i et begå en forbrydelse - det kan være en gruppe unge mennesker eller andre.

- Eller mener myndighederne, journalisterne på SVT at man bare skal acceptere tyveri?

-Man kan ikke på udseendet se om nogen har til hensigt at stjæle, men ofte kan man se personer opfører sig mistænkeligt.

Butikken: Alle er velkomne - kunder er vigtige
- Jeg mener, at en butiksejere skal have ret til forbyde adgang, hvis nogen opfører sig dårligt, skriver Bengt.

Butikken selv skriver, at episoden er tragisk for alle de implicerede, og at de mener at anklagen for at opføre sig racistisk er forkert.

- Vi byder alle folk med alle mulige nationaliteter og etnisk baggrund velkomne, og de udgør en vigtig del af vores kundegrundlag, skriver butikken.

Men hvad mener du? Forstår du godt at Mertsi blev vred?

Er det Ok at forfølge personer, som man tror vil stjæle, rundt i butikken?

Se resultat

Er det Ok at forfølge personer, som man tror vil stjæle, rundt i butikken?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Lekias hovedkontor skriver

Angående hændelsen i Lekia Linköping Sagoland

I anledning af den film som figurerar i sociale medier vil vi gerne så fast at alle selvfølgelig er velkomne i Lekias butiker. Ingen skal hverken opleve sig eller blive diskrimineret.

Vi forstår at hændelsen vækker stærka reaktioner og vi tager dette alvorligt. Vi er i kontakt med butikken og med den pågældende kunde.

Lekia er en legetøjskæde med fritstående butikker som arbejder under samme varemærke.

 Vi har alle et fælles ansvar at opføre os ansvarligt og indbydende. Samtidig håber vi at der der findes en forståelse for at dette er en episode som involverer et bestemt individ i en bestemt butik og at dette ikke skal gå ud over andre franchisetagare som driver populære legetøjsbutikker under Lekias varemærke.

Kilde: Lekia.se

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i nationen!
Hent flere