Danske officerer får påtale i sag om irakiske fanger

Fejlagtige oplysninger udløser milde sanktioner til to danske topofficerer. Begge beholder jobbet trods kritik

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

To af Danmarks højest placerede officerer bliver nu kritiseret for deres medvirken, da daværende forsvarsminister Søren Gade (V) i 2007 vildledte Folketinget i et svar om irakiske fanger. Det skriver Politiken tirsdag.

De to er generalløjtnant Poul Kiærskou, som er Danmarks repræsentant i Nato samt flyvevåbnets chef, generalmajor Henrik Røboe Dam.

Politiken erfarer, at Poul Kiærskou kan se frem til en advarsel, mens Henrik Røboe Dam må acceptere en irettesættelse, hvilket er en lidt højere sanktion.

Der er tale om de mildeste sanktioner i tjenestemandsloven, og ifølge Politiken får det ingen konsekvenser for de to officerers nuværende job.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke udtale sig, før sagen formelt er slut.

- Jeg skylder de implicerede parter, at de får meddelt afgørelsen som de første, når den er truffet, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Kiærskou og Røboe Dam blev i efteråret sammen med tre andre lavere rangerende officerer afhørt i en tjenestemandsundersøgelse, der handlede om, hvor mange irakere Danmark havde taget som fanger, siden Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003.

Svaret løs på 198 irakere, men tallet viste sig imidlertid ikke at være rigtigt.

Hærens Operative Kommando, som Poul Kiærskou dengang var chef for, vidste, at fangetallet var usikkert, men højere, måske 500.

Forsvarskommandoen, hvor Henrik Røboe Dam dengang var operationschef, ville dog ikke have de højere tal med i svaret. Og det bøjede Kiærskou sig for.

Sagen kom for en dag i 2011, da forsvaret fandt det såkaldte papkassenotat, hvor manøvren i 2007 var beskrevet af en unavngiven officer fra hæren, skriver Politiken.

De to topofficerer har ikke ønsket at udtale sig.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Kim Vangkilde Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik