Danske officerer får påtale i sag om irakiske fanger

Fejlagtige oplysninger udløser milde sanktioner til to danske topofficerer. Begge beholder jobbet trods kritik

To af Danmarks højest placerede officerer bliver nu kritiseret for deres medvirken, da daværende forsvarsminister Søren Gade (V) i 2007 vildledte Folketinget i et svar om irakiske fanger. Det skriver Politiken tirsdag.

De to er generalløjtnant Poul Kiærskou, som er Danmarks repræsentant i Nato samt flyvevåbnets chef, generalmajor Henrik Røboe Dam.

Politiken erfarer, at Poul Kiærskou kan se frem til en advarsel, mens Henrik Røboe Dam må acceptere en irettesættelse, hvilket er en lidt højere sanktion.

Der er tale om de mildeste sanktioner i tjenestemandsloven, og ifølge Politiken får det ingen konsekvenser for de to officerers nuværende job.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke udtale sig, før sagen formelt er slut.

- Jeg skylder de implicerede parter, at de får meddelt afgørelsen som de første, når den er truffet, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Kiærskou og Røboe Dam blev i efteråret sammen med tre andre lavere rangerende officerer afhørt i en tjenestemandsundersøgelse, der handlede om, hvor mange irakere Danmark havde taget som fanger, siden Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003.

Svaret løs på 198 irakere, men tallet viste sig imidlertid ikke at være rigtigt.

Hærens Operative Kommando, som Poul Kiærskou dengang var chef for, vidste, at fangetallet var usikkert, men højere, måske 500.

Forsvarskommandoen, hvor Henrik Røboe Dam dengang var operationschef, ville dog ikke have de højere tal med i svaret. Og det bøjede Kiærskou sig for.

Sagen kom for en dag i 2011, da forsvaret fandt det såkaldte papkassenotat, hvor manøvren i 2007 var beskrevet af en unavngiven officer fra hæren, skriver Politiken.

De to topofficerer har ikke ønsket at udtale sig.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere