Danske penge sat i selskaber bag bosættelser

Pensionskasser og investeringsforeninger har store beløb sat i selskaber, der hjælper Israels bosættelser

Landets pensionskasser og investeringsforeninger har store beløb stående i virksomheder, der bidrager til at opføre og drive ulovlige israelske bosættelser. Det konstaterer DanWatch, der kulegraver virksomheders etiske opførsel.

Ifølge DanWatch har de 10 største pensionskasser godt 1,1 milliard kroner investeret i den type virksomheder. De otte største investeringsforeninger har et lignende beløb sat ind.

De israelske bosættelser er flere gange blevet erklæret i strid med folkeretten af FN, og der er enighed i EU om, at de er ulovlige.

Derfor kan pensionskasser og investeringsforeninger ikke sidde kritikken overhørig, forklarer Steen Vallentin, lektor på CBS og ekspert i ansvarlige investeringer, til DanWatch.

- Når der er tale om brud på folkeretten, FN-konventioner eller menneskerettigheder, så er der ingen vej udenom. Selskaberne bliver nødt til at spørge sig selv: Hvor går grænsen, spørger han.

Over for DanWatch forklarer investorerne, at deres investeringer lever op til FN’s principper for ansvarlige investeringer og at aktiebeholdningerne løbende vurderes ud fra principperne i FN-ordningen Global Compact.

Thomas Torp, kommunikationsdirektør i pensionskassen PFA, indrømmer, at der er et problem. Men han mener ikke, at frasalg vil rykke noget.

- Vores udgangspunkt er, at vi ikke løser nogen problemer ved at sælge ud af aktierne. Vi mener, at vi bidrager bedst ved at bedrive aktivt ejerskab og forsøge at påvirke de her virksomheder, siger han til DanWatch.

Blandt de virksomheder, som de danske penge er investeret i, er en byggevirksomhed som Caterpillar, sikkerhedsselskabet G4S samt teknologiselskaber som HP og Motorola.

Det er virksomheder, som enten bidrager til byggeriet eller opretholdelsen af bosættelserne, muren på Vestbredden eller checkpoints som del af muren.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
Personlig udvikling på danske efterskoler
Grønlandshavet er verdens losseplads
sermitsiaq.ag