Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Syrisk opposition får halv støtte fra EU

EU's udenrigsministre er enedes om at anerkende ny syrisk oppositionsgruppe som "legitime repræsentanter"

I international politik gør selv små nuancer i formuleringer temmelig stor forskel.

For den nydannede syriske oppositionskoalition "Syriens Nationale Koalition for Opposition og Revolutionære Styrker" betyder en kompromis-formulering nu, at den får en slags halv støtte fra EU.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er mandag aften blevet enig med sine 26 EU-kolleger om, at EU anerkender oppositionsgruppen som "legitime repræsentanter".

- Der har været diskussioner om, hvorvidt vi ville betragte dem som "dén legitime repræsentant" eller "én legitim repræsentant".

- Og der er vi nået frem til en formulering, der hedder, at vi betragter dem som "legitime repræsentanter", siger Søvndal.

- Det må siges at være et kompromis af meget stor kvalitet, hvor ingen lider nederlag, og hvor vi samtidig ikke udnævner nogen til at være den eneste legitime repræsentant, tilføjer han og henviser til, at Frankrig allerede har givet sin fulde opbakning til gruppen.

I sidste uge udnævnte franskmændene den nye koalition som "den eneste legitime repræsentant" for det syriske folk, men den formulering var flertallet af EU-udenrigsministre altså ikke villige til at bakke op om.

Villy Søvndal har fra start meldt ud, at han ikke har været klar til at anerkende den nye gruppe som de eneste, der repræsenterer det syriske folk. Derfor er han også godt tilfreds med EU's kompromis.

- Det stemmer helt overens med den danske holdning, siger ministeren, der dog tilføjer, at han nu gerne vil se handlinger fra gruppen - og se, om den kan få fuld opbakning blandt det syriske folk.

- Men jeg vil gerne understrege, at jeg ser det her som et fremskridt for det syriske folk, fordi gruppen favner bredt på tværs af religiøse, politiske og etniske skel.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag