Serbien: FN-domstol har mistet troværdighed

Chok i Serbien over frifindelse af to kroatiske generaler. Det er uretfærdigt over for ofrene, lyder det.

FN's krigsforbryderdomstol i Haag (ICTY) har mistet al troværdighed efter frifindelsen af to kroatiske eksgeneraler, siger Serbiens vicepremierminister, Rasim Ljajic.

- Det er et bevis på selektiv retfærdighed, og det er værre end uretfærdighed, siger Ljajic til den serbiske tv- og radiostation B92.

- Beslutningen vil tage os tre skridt tilbage, og offentlighedens opfattelse af domstolen vil blive endnu værre, konstaterer Ljajic, som er ansvarlig for Serbiens samarbejde med domstolen i Haag.

- Vi er langt fra forsoning, og der er ingen retfærdighed for ofrene, siger han.

Læs også:

Se også: Jubel i Zagreb over frifundne generaler

Også Serbiens egen anklager ved ICTY, Vladimir Vukcevic, kritiserer krigsforbryderdomstolens "skandaløse beslutning".

Han siger, at det er "uforståeligt ud fra et juridisk synspunkt", hvordan domstolen kunne nå frem til to "fuldstændig modsatrettede afgørelser" på baggrund af et identisk bevismateriale.

Anklageren henviser dermed til, at ankedomstolen i Haag fredag har omstødt de oprindelige domme på henholdsvis 24 og 18 års fængsel til de to eksgeneraler.

Både Serbien og Kroatien har flere formodede krigsforbrydere siddende bag tremmer i Haag, og EU har i årevis forsøgt at lægge pres på de to lande for at gøre endnu mere for at fange og udlevere eftersøgte krigsforbrydere til det internationale samfund.

Læs også:

Se også: Haag-domstol frikender kroatiske generaler

Mens Kroatien står til at blive EU's 28. medlemsland til næste sommer, foreslog EU-Kommissionen for nylig, at Serbien formelt bliver gjort til EU-kandidatland.

Det sker blandt andet som belønning for, at Serbien sidste år fik pågrebet to eftersøgte krigsforbrydere, Ratko Mladic og Goran Hadzic, som begge var sigtet ved domstolen i Haag.

Den serbiske regering er tidligere blevet kritiseret for at undlade at skride til anholdelse af den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic og general Ratko Mladic.

De to mænd var på flugt i årevis, inden de langt om længe blev anholdt og bragt til Haag i henholdsvis 2008 og 2011.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
Videnskabsmarch gennemført i Kangerlussuaq
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
sermitsiaq.ag