Frankrig: Islamister i Mali en fare for Europa

Hvis vi ikke handler, vil en terrorenhed etablere sig i Mali, advarer Frankrigs forsvarsminister

Islamistiske ekstremister, som har taget magten i det nordlige Mali, udgør ikke blot en trussel for regionen, men også for Europa, siger den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

- Hvis der ikke gøres noget, så vil islamisterne ændre det nordlige Mali til en bastion for terrorisme, siger ministeren.

- I Mali er det vor sikkerhed, som står på spil. Frankrigs sikkerhed, Europas sikkerhed. Hvis vi ikke handler, vil en terrorenhed etablere sig for at slå ned i andre lande - blandt andet i Frankrig, siger Le Drian.

Han har tidligere har sagt, at Frankrig kan støtte en vestafrikansk interventionsstyrke med udstyr - men ikke med soldater i felten.

Hans udtalelse kommer samtidig med, at vestafrikanske ledere er nået til enighed om at oprette en styrke på 3300 soldater, som skal sættes ind mod islamisterne i Mali.

De 15 medlemslande i den vestafrikanske samarbejdsorganisation, Ecowas, besluttede søndag på et topmøde, at en international styrke skal forsøge at genvinde kontrollen med de områder, hvor islamisterne har kontrollen.

Mali var indtil marts i år noget nær et mønsterdemokrati i Afrika. Men efter et militærkup, hvor landets præsident blev fjernet, har militante muslimske ekstremister udnyttet et vakuum efter militærkuppet til at tage kontrol med store dele af den nordlige del af landet.

Tuaregerne, som repræsenterer en mere moderat form for islam, er blevet marginaliseret af islamisterne, og mange av dem har søgt tilflugt i Burkina Faso og andre nabolande.

Imens har islamisterne taget fat på at ødelægge kulturelle mindesmærker og tvinge alle kvinder til at dække sig til.

FN og vestlige lande har tidligere opfordret afrikanske lande til at gribe ind med militær magt i Mali for at nedkæmpe de militante grupper i nord.

Den dominerende gruppe i det nordlige Mali hedder Ansar Dine, der består af flere yderst ekstremistiske undergrupper med nære forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

/ritzau/AFP

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Udflytning vil koste 500 millioner kroner
International fiskeriaftale i Arktis er næsten på plads
Danmark vil hente vandprøve fra atombase
Siumut efter krisemøde: Vi står sammen
Pigernes GM i håndbold er aflyst
Grønlandsk kapital i anorthosit-minen
sermitsiaq.ag