TV: Bag kameraet med en selvmordsbomber

Taliban har offentliggjort en video, hvor en selvmordsbomber jævner en militærbase med jorden. Vestlige medier skal bare vise videoen, mener dansk militær-ekspert

  • Videoen kan desværre ikke vises

Se selvmordsbomberens aktion i tv-klippet over artiklen

----------------

For en måned siden kørte en selvmordsbomber i lastbil op foran gaten til Camp Salerno, der er den tredjestørste, amerikanske militærbase i Afghanistan.

Kort forinden var han blevet filmet af et kamera, hvor han sagde:

- De, der kom her for at fornærme islam og Koranen. Dem vil jeg tage hævn over.

Som du kan se i tv-klippet over artiklen, kørte han få minutter senere op foran militærbasen og trykkede på detonatoren, som sendte støv flere hundrede meter op i luften, mens trykbølgerne kunne mærkes på lang afstand.

Men hvorfor vise Talibans videoer i vestlige medier? når det uden tvivl er propaganda. Det spurgte ekstrabladet.dk forsker ved Center for Militære Studier, Kristian Søby Kristensen, om:

Video viser virkeligheden
- Det er et klassisk Taliban-angreb, og de gør det ikke kun, fordi de kan. Taliban er udmærket klar over, at en del af krigen foregår i medierne, fortæller Kristian Søby Kristensen, der har speciale i NATO-forhold.

Tidligere i videoen havde selvmordbomberen sagt, at det var Guds vilje, at han skulle udføre bombningen. Han ville give koalitionstyrkerne en lektion.

- Videoen er ikke med til at give et nuanceret billede af krigen. Men den er med til, at man kan se den bredere. Der er ingen grund til selvcensur, for videoen viser virkeligheden.

- Det er det samme NATO gør, når de for eksempel viser billeder af deres soldater patruljerende i områder med børn, forklarer militærforskeren.

Taliban og NATO er ikke enige om ødelæggelsernes omfang. Taliban hævder, at de dræbte 20 personer ved attentatet. Et tal NATO afviser.

- Angrebet fik kun begrænset succes for Taliban, og oprørerne blev hurtigt dræbt, siger talsmand for ISAF-styrkerne, brigadegeneral Gunter Katz ifølge ABC News.

En kommentar, som den danske forsker uddyber.

Angrebet har ingen betydning
- Det, talsmanden i virkeligheden siger, er, at i det store hele betyder angrebet ikke noget. Selv om videoen jo viser, at Taliban kan være effektive.

- Tror du, at militæret får svedige hænder, når de ser sådan en video her?

- Nej. Det der virkelig betyder noget for ISAF, er de angreb, som der har været omkring Kabul.

- Prøver de så på at hverve almindelige afghanere?

- Nu er videoen nok ikke tilgængelig for alle på grund af teknikken. Jeg tror, de går efter personer i de større, afghanske byer.

USA har sidenhen meddelt, at de mistede to soldater i angrebet, omkring tredive mand blev alvorligt såret, mens over 100 personer fik mindre skader.

Mener du, at vestlige medier skal vise Talibans angreb på vestlige styrker? Deltag i debatten under artiklen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere