97-årig nazi-anholdt 'en sadistisk bøddel'

En af verdens mest eftersøgte naziforbrydere, Laszlo Csatary, torturerede jøder, inden han sendte dem i dødslejr. Nu er han anholdt

  • Laszlo Csatary, 97, var ifølge Simon Wiesenthal Centret med til at deportere knap 16.000 jøder til Auschwitz under Anden Verdenskrig. Csatary, der blev anholdt onsdag, nægter ifølge anklageren i Budapest beskyldningerne. (Foto: AP)
Laszlo Csatary, 97, var ifølge Simon Wiesenthal Centret med til at deportere knap 16.000 jøder til Auschwitz under Anden Verdenskrig. Csatary, der blev anholdt onsdag, nægter ifølge anklageren i Budapest beskyldningerne. (Foto: AP)
1/2
Næste »

97-årige Laszlo Csatary var under Anden Verdenskrig kendt som en brutal og sadistisk nazibøddel, der ydmygede og torturerede sine ofre, inden de blev sendt videre til dødslejren Auschwitz.

Det oplyser Simon Wiesenthal Centret, der sidste år fandt frem til den aldrende nazist i et stille kvarter i Budapest i Ungarn. Csatary blev onsdag anholdt af de ungarske myndigheder, men han er endnu ikke blevet sigtet.

Laszlo Csatary, der var politichef for en jødisk ghetto under krigen, var blandt andet berygtet for sit torturkammer, hvor han mishandlede velhavende jøder, ind til de fortalte, hvor de havde skjult deres formue. Men selv om de fortalte alt, kunne det ikke redde deres liv.

Den tidligere politichef var også kendt for at tvinge jødiske kvinder til at grave grøfter i den frosne jord med deres bare hænder. Han havde også beordret, at alle forsøg på flugt skulle straffes med umiddelbar henrettelse.

Sendte 16.000 jøder i døden
Ifølge Simon Wiesenthal Centret var den tidligere politichef med til at deportere knap 16.000 jøder til Auschwitz i perioden 1941 til 1944. Csatary blev i 1948 dømt til døden in absentia i Tjekkiet, men han har alligevel formået at holde sig på fri fod i over 60 år.

Den tidligere politichef skjulte sig i årene efter Anden Verdenskrig i Canada, hvor han længe ernærede sig som kunsthandler i Toronto og Montreal. Han mistede sit canadiske statsborgerskab i 1997 og vendte hjem til Ungarn.

Simon Wiesenthal Centret i Jerusalem opsporede Csatary i Budapest, hvor han i en årrække levede i en beskeden toværelses lejlighed under sit eget navn. Naboerne betegner ham som en ’venlig og stille’ mand.

Afhørt om krigsforbrydelser
Simon Wiesenthal Centret, som gennem årene har jagtet naziforbrydere i hele verden, kræver, at Csatary stilles til ansvar for sine forbrydelser.

Myndighederne i Budapest afhørte onsdag den tidligere politichef.

- Laszlo Csizsik-Csatary, som tidligere var politiofficer i Kosice, som tidligere var i Ungarn, men som i dag er slovakisk, er blevet afhørt om formodede krigsforbrydelser, hedder det i en erklæring fra anklagemyndigheden.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
Vittus: Jeg står ikke alene
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
D: Naalakkersuisut står svækket
sermitsiaq.ag