Afhopper advarer om Assads kemiske våben

Syriens præsident er "en såret ulv, der er trængt op i et hjørne", siger afhoppet syrisk ambassadør til BBC.

  • Assads styre er presset af den i gangværende borgerkrig i landet. En tidligere topdiplomat siger, at den pressede præsident muligvis vil bruge kemiske våben mod sin befolkning (Foto:AP)
Assads styre er presset af den i gangværende borgerkrig i landet. En tidligere topdiplomat siger, at den pressede præsident muligvis vil bruge kemiske våben mod sin befolkning (Foto:AP)

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er ifølge en af hans tidligere topdiplomater nu så presset, at han meget vel kan finde på at bruge kemiske våben mod sit eget folk.

- Der er informationer - ubekræftede, naturligvis - om, at der allerede er blevet anvendt kemiske våben i byen Homs.

- Og jeg er fuldstændig overbevist om, at hvis det syriske folk øger presset på regimet yderligere, så vil regimet ikke tøve med at bruge kemiske våben, siger Nawaf Fares i et interview med britiske BBC i Qatar en uge efter at han forlod sin post som ambassadør i Irak.

Fares er det højst rangerende medlem af det syriske regime, der er hoppet af, siden urolighederne begyndte i marts sidste år.

Han beskriver blandt andet præsident al-Assad som "en såret ulv, der er trængt op i et hjørne".

I samme interview hævder han, at det syriske regime, der er domineret af shiamuslimske alawitter, får hjælp fra al-Qaedas sunnimuslimer. Han siger, at der historisk "er masser af beviser for, at fjender finder hinanden, når de har fælles interesser".

- al-Qaeda søger manøvrerum og opbakning. Og regimet søger efter metoder til at terrorisere det syriske folk, siger Fares.

BBC-journalisten, der har interviewet Fares, drager paralleller mellem hans udtalelser og mange af de beskyldninger, der blev fremsat mod Iraks tidligere præsident, Saddam Hussein, og hans påståede lagre af masseødelæggelsesvåben forud for invasionen i 2003.

Journalist Frank Gardner vurderer, at den afhoppede ambassadør må formodes at have en del insiderviden. Men at han også som nyligt afhoppet har interesse i at bringe det syriske regime i miskredit.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Slut for GOG
Partii Naleraq vil afskaffe personaleboligerne
Stine Bosse: Alle skal med
Tupaarnaq på vej til international berømmelse
Berømt schweizisk klatrer fundet død på Mount Everest
Forfatning om to til tre år
sermitsiaq.ag