Krig & katastrofer

USA holdt uskyldige fanget på Guantanamo

Uskyldige sad fængslet i årevis på Guantanamo-basen, mens USA frigav 'højrisiko'-fanger, afslører Wikileaks

  • Uskyldige sad fængslet i årevis på Guantanamo-basen. Det afslører nye dokumenter fra Wikileaks
Uskyldige sad fængslet i årevis på Guantanamo-basen. Det afslører nye dokumenter fra Wikileaks

De amerikanske myndigheder har i årevis tilbageholdt flere end 150 uskyldige fanger på Guantamano-basen i Cuba, mens over 200 'højrisiko'-fanger er blevet frigivet.

Det viser nye lækkede dokumenter fra Wikileaks, der tidligere har lækket et stort antal dokumenter om krigen i Afghanistan.

Der er fanger i alle aldre på basen, og Ifølge The Guardian skulle en 15-årig dreng fra Canada ved navn Omar Khadr stadig være fængslet, mens en 89-årig, afghansk, senil mand er blevet sluppet fri.

De nye oplysninger er videregivet til flere udvalgte medier i USA og Europa, heriblandt avisen New York Times.

Ingen retssag
Dokumenterne afslører blandt andet, at fangerne har siddet fængslet uden retssag ofte på en baggrund af stærkt tvivlsomme vidneudsagn.

Af de i alt 779 indsatte, der har været tilbageholdt i den amerikanske fangelejr siden 2002, bliver kun 220 af militære analytikere betegnet som farlige ekstremister.

380 vurderes at være 'almindelige' soldater eller medlemmer af talibanbevægelsen, mens mindst 150 ifølge Wikileaks-dokumenterne betegnes som helt uskyldige afghanere eller pakistanere.

Det drejer sig blandt andet om bønder, kokke og chauffører, som tilfældigvis har befundet sig i krigszoner. Alligevel har de siddet fanget i årevis, rapporterer den amerikanske radiostation NPR.

I mindst to tilfælde var fangevogterne på Guantanamo-basen klar over, at de holdt uskyldige mænd bag tremmer. Alligevel tog det flere måneder, før fangerne blev returneret til deres hjemland, skriver den britiske avis Telegraph.

130 udgør trussel
Af de 172 fanger, der stadig sidder indespærret i den amerikanske fangelejr, menes 130 at udgøre en trussel mod USA og dets allierede.

Wikileaks-dokumenterne er udarbejdet under den tidligere præsident Bush, og den nuværende Obama-regering siger, at oplysningerne er forældede.

Præsident Obama lovede for mere end to år siden at lukke Guantanamo-fangelejren, og derfor er de tilbageværende fanger en pinlig sag for Det Hvide Hus.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Se billeder: Franskmænd vandt sneskulpturfestival
Politiker-debat om overvågning på jobbet
Kun én kommune mod korruption
Kristian Jeremiassen skifter igen politisk spor
Ny grønlænderforening i Fredericia
Besøg Malene i Igaliku via computer
sermitsiaq.ag