Rockerekspert: Grund til at være bange

Det er på ingen måde udelukket, at den nuværende konflikt mellem Hells Angels og Bandidos kan udvikle sig i en særdeles uheldig retning

  • Selv om det stadig er tidligt i konflikten, kan rockerkonflikten ende galt, vurderer rockerekspert. (Foto: Jens Dresling/Kristian Linnemann)
Selv om det stadig er tidligt i konflikten, kan rockerkonflikten ende galt, vurderer rockerekspert. (Foto: Jens Dresling/Kristian Linnemann)

Der er god grund til at frygte, at den ulmende rocker-konflikt, som foreløbigt kulminerede i går med over 100 anholdelser og en lastbil, der bragede ind i Bandidos' klubhus på Amager, kan udvikle sig til blodig krig.

Det vurderer en af Danmarks førende rocker-eksperter, professor Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet over for ekstrabladet.dk.

Læs også: Rocker-bosser tavse om krig

- Det er klart, at gårsdagens begivenheder giver bange anelser, men vi skal også være varsomme med ikke at tale om konflikt op, som ikke nødvendigvis behøver at kulminere i en ny rockerkrig, fortæller han til ekstrabladet.dk.

- Hvor slemt kan denne konflikt i givet fald udvikle sig – taler vi rockerkrig som i 90’erne, eller er det lidt ’små-drillerier’ som ved gårsdagens lastbil-stunt på Amager?

- Den slags er umulige at forudsige - vi har tidligere set konflikter gå i sig selv igen, mens vi også har set konflikter, der har haft langvarige og voldsomme konsekvenser. Det er umuligt at forudsige det uforudsigelige i disse sammenhænge.

Læs også: Den nye rockerkrig: Derfor slås de

- Hvad handler konflikten i virkeligheden om i dine øjne?

- Der er formentlig ikke ét svar. Tidligere har konflikter handlet om alt lige fra kontrol over kriminelle markeder og territorier til personrelaterede problemstillinger og hævnmotiver. Hvad der har udgjort 'trigger-effekten' i den aktuelle situation er vanskeligt at sige, og parterne er selv særdeles fåmælte herom.

- Kan politiet overhovedet stille noget om, hvis rockerne insisterer på at slås – hjælper gårsdagens razzia for eksempel noget som helst?

Læs også: Politiet løslader rockere

- Politiet kan, som vi så i går, forsøge at være proaktive og præventive i forhold til at standse tingene inden de eskalerer, og det har man også tidligere haft succes med. Tidligere var det ofte vanskeligt for politiet at navigere, når situationen først kom ud af kontrol, og derfor ser vi nu, at politiet tidligt i en potentiel konfliktspiral forsøger at sætte sig på situationen, fortæller han til ekstrabladet.dk.

Ved du noget? Så giv os et tip på sms/mms 1224 (alm. telefontakst) eller på mailen 1224@eb.dk.

Sådan gik rockerkrigen i 1990'erne:

- Konflikten stod i 1990'erne primært mellem rockergrupperingerne Hells Angels og Bandidos og deres støttegrupper, blandt andet Outlaws MC og Morbids.

- Den varede fra begyndelsen af 1994 til anden halvdel af 1997.

- I alt 11 personer blev dræbt under krigen - heraf ni rockere og to andre - og 96 mennesker blev sårede.

- Ifølge politiet kom den daværende rockerkrig til udtryk ved, at rockergrupperne indgik i et 'dødbringende spil', der havde til hensigt at fastslå, hvem der var den hårdeste gruppe.

Læs også

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere