Japanske aktivister i land på omstridt ø

Spændingerne mellem Japan og Kina øges, efter japanske aktivister er gået i land på en omstridt øgruppe.

Omkring et dusin japanske aktivister er søndag gået i land på en omstridte øgruppe i det østkinesiske øhav.

Cirka 150 japanske aktivister havde i 20 både sat kursen mod en øgruppen, som både Japan, Kina og Taiwan gør krav på. Et japansk kystvagtsfartøj forsøgte med sirener og advarsler at forhindre aktivisterne i at gå i land.

- Læg ikke til. Forlad øen, lød det fra en højttaler.

Øerne kaldes Senkaku i Japan, mens kineserne kalder dem Diaoyu. Konflikten har skabt stor spænding mellem de tre lande.

Japan kontrollerer øerne, og situationen spidsede til fredag, da 14 kinesiske aktivister, der var sejlet til øerne, blev anholdt og sendt tilbage til Kina.

Blandt de japanske aktivister er flere parlamentsmedlemmer, der før rejsen sagde, at de ville afholde en mindehøjtidelighed for de japanere, der omkom under Anden Verdenskrig, hvor Japan besatte det østlige Kina.

Den japanske regering har forbudt aktivister at gå i land på øerne. Den kinesiske regering har protesteret kraftigt og advaret japanerne om, at aktionen vil skade forholdet mellem de to lande og undergrave Kinas "territoriale suverænitet".

Øgruppen, der består af fem øer, ligger tæt på vigtige sejlruter, ligesom der er gode fiskemuligheder. Desuden formodes undergrunden at indeholde olie.

- Jeg vil vise det internationale samfund, at øerne er vores. Japans fremtid er på spil, siger Kenichi Kojima, et parlamentsmedlem fra Kanagwa tæt ved Tokyo.

Forholdet mellem Japan og Kina er yderst køligt. Kineserne har ikke glemt den japanske besættelse af landet under Anden Verdenskrig, og der består en række konflikter mellem de to lande.

Kina opfordrede fredag Japan til at gå i dialog for at få løst konflikten om øgruppen. Men den japanske regering har endnu ikke svaret. Derimod bad japanske politikere regeringen om at forstærke den japanske kystvagt omkring øerne.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen