Ny bog: Alt om Hitlers mand i Danmark

Besættelsesmagtens vigtigste dokumenter er blevet samlet i ti bind - 5000 sider om Werner Best

Da Dr. Werner Best i november 1942 ankom til det besatte Danmark som tysk rigsbefuldmægtiget - altså som Adolf Hitlers øverste repræsentant i landet - ville han bo standsmæssigt med sin familie.

Derfor brugte han over 400.000 kroner - dengang et helt ekstravagant beløb - på at købe og nyindrette Rydhave-palæet på Strandvejen nord for København. Det er der, USA's ambassadør bor i dag. Udgiften var så stor, at Det tredje Riges finansministerium i Berlin beklagede sig, men endte med at sluge kamelen.

Tusinder af breve og telegrammer
Det er en anekdote, der fylder uendelig lidt i et værk på ikke mindre end ti bind og mere end 5000 sider, som John T. Lauridsen, forskningschef på Det kongelige Bibliotek, udgiver på tirsdag, den 25. september. Det rummer hele Werner Bests korrespondance med det tyske udenrigsministerium i årene 1942-1945 og forskellige andre akter.

Her kan man - hvis man har god tid og læser tysk - skridt for skridt følge udviklingen ved besættelsestidens store begivenheder som regeringens afgang 29. august 1943, jødeaktionen i oktober samme år, Folkestrejken i juni 1944 og optakten til den tyske kapitulation i maj 1945.

Undervejs i otte år
Tilgangen til den overvældende stofmængde lettes af et grundigt person- og emneregister, et slutbind med en række tematiske tekster samt en sammenfatning på dansk i starten på hvert eneste af de tusinder af dokumenter.

Forskningsprojektet, der er blevet støttet af bl.a. Carlsbergfondet, har været undervejs i otte år, og værket udkommer på Museum Tusculanums Forlag.

Fakta om Werner Best

- Født 1903 i Darmstadt, uddannet jurist, indmeldt i Adolf Hitlers nazi-parti i 1930 - senere også i elitekorpset SS.

- Var i 1930'erne en af topcheferne i det hemmelige politi Gestapo.

- I besættelsesforvaltningen i Frankrig 1940-1942 - han deporterede bl.a. de franske jøder til Auschwitz.

- Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark 1942-1945.

- Dødsdømt i Københavns Byret 1948, men straffen ændret til fængsel, Løsladt 1951.

- Derefter jurist i Tyskland. Død 1989.Fakta om forfatteren:

JOHN T. LAURIDSEN

- Født 1951, forskningschef på Det kongelige Bibliotek, dr.phil

- Har i en årrække været den førende forsker i dansk nazisme med bl.a. bogen "Dansk nazisme 1930-1945 - og derefter" (2002) og "Føreren har ordet - Frits Clausen om sig selv og DNSAP" (2003).

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere