Muhammed-provokatør dømt for svindel og narko

Nakoula Basseley Nakoula, der står bag islamkritisk film, har en blakket fortid

1/3
Næste »

Produktionen af en antimuslimsk film, der har udløst voldsomme uroligheder i Mellemøsten, blev udskudt i et par år, fordi filmmageren røg i fængsel for svindel.

Nakoula Basseley Nakoula, der er identificeret som manden bag filmen 'Innocence of Muslims', blev anholdt i juni 2009 og tiltalt for bedrageri.

Året efter blev Nakoula, 55, idømt en bøde på 790.000 dollar og 21 måneders fængsel.

Straks efter løsladelsen fra fængslet i juni 2011 gik han i gang med optagelserne til den kontroversielle film, der har udløst demonstrationer i blandt andet Egypten, Libyen og Yemen.

Nakoula Basseley Nakoula er ifølge amerikanske medier en kristen egypter, der er bosiddende i Cerritos i Californien. Her har politiet parkeret en patruljevogn foran et hus, der ejes af Nakoula.

- Islam er en cancer, sagde han i et telefoninterview med Associated Press.

Falske navne
Nakoula lancerede den antimuslimske film under pseudonymet Sam Bacile og hævdede, at han var en israelsk ejendomsudvikler. Det har vist sig at være løgn.

Og det er ikke første gang, Nakoula lyver. Et retsdokument viser, at han i forbindelse med bedragerisagen brugte en lang række falske navne: Thomas J. Tanas, PJ Tobacco, Ahmad Hamdy, Kritbag Difrat, Amal Nada, Erwin Salameh, Daniel K. Caresman, Robert Bacily og Nicola Bacily.

Desuden oplyser anklagerkontoret i Los Angeles til NBC News, at Nakoula i 1990’erne røg i fængsel to gange for fremstilling af narko.

Ambassadør dræbt
Muhammed-filmen har skabt voldsom vrede i den arabiske verden, hvor amerikanske ambassader er blevet mål for urolighederne. Værst gik det ud over det amerikanske konsulat i Benghazi i Libyen, hvor fire ambassadefolk - her i blandt ambassadør Chris Stevens - blev dræbt under optøjerne.

Det kom bag på filmens skuespillere, at de medvirkede i en stærkt islamkritisk film. Cindy Lee Garcia og andre medvirkende fik kun at vide, at filmen var et historisk drama om Mellemøsten.

- Jeg får det dårlig over det, siger Garcia, der spiller moderen til en ung kvinde, der i filmen bliver giftet væk til Muhammed.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
sermitsiaq.ag