Børn er blevet et nyt våben for Islamisk Stat

Børn ned til 12-års alderen er klædt i samme uniformer som Islamisk Stats krigere og ledsager dem på patrulje

Beretningerne kommer i en lind strøm.

Det er ikke kun 13-årige Mohammad fra Raqqa i Irak, der er blevet tvunget i træningslejr hos Islamisk Stat, IS, hvor han blandt andet lærte at halshugge blonde plastikdukker i orange fangedragter, sådan som nyhedssiden Syria ­Deeply beskrev det for nylig.

Hundredvis af børn, mange ned til 12-13 års alderen, indgår nu i Islamisk Stats aktiviteter, skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker i et omfang, der får FN's vicekommissær for menneskerettigheder, Ivan Simonovic, til at tale om et 'stort og stærkt bekymrende succesfuldt rekrutteringsprogram' ifølge det amerikanske udenrigspolitiske magasin Foreign Policy.

Det fremgår af en ny fælles rapport fra FN's højkommissær for menneskerettigheder og FN's mission i Irak (Unami), at bevæbnede børn er blevet et almindeligt syn i såvel den IS-kontrollerede by Mosul som i Tal Afar, en anden stor provinsby.

Børnene er klædt i samme uniformer som Islamisk Stats jihadister og ledsager dem på patruljer rundt i byerne. Flere steder er kontrolposter bemandet med børn.

Nogle af de børn, det er lykkedes at stikke af fra Islamisk Stat, har fortalt deres forældre, at de er blevet brugt som 'skjolde' for IS-krigere, når de indledte et angreb. Eller som bloddonorer for sårede krigere.

Ifølge Unicef bliver et stigende antal børn sendt i åben kamp, herunder brugt som selvmordsbombere.

- Vi ved, at børnesoldater kan bruges til mange formål. Nogle bliver sendt i kamp. Nogle bliver brugt til støttefunktioner som kokke, budbringere, spioner - eller sexslaver, siger Jonas Lindholm til Kristeligt Dagblad.

Han er vicegeneralsekretær i Red Barnet, der er stærkt engageret i Syrien og Irak.

Red Barnet er dybt foruroliget over det omfang, brugen af børnesoldater har taget, ikke blot hos Islamisk Stat, men også i de øvrige oprørsgrupper og på regeringssiden både i Irak og Syrien.

Hos IS har brugen af børnesoldater dog muligvis en ekstra dimension, skønner Jonas Lindholm.

- Det, Islamisk Stat er i gang med, er ikke blot en krig. Det er en konsolidering af magt. Hvis de skal drive et helt samfund, baseret på en særlig ideologi, skal de have fat i de helt unge og børnene, siger han til avisen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
KNR mener Inatsartuts formandskab er på en demokratisk glidebane
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
sermitsiaq.ag