Efter 'vellykket' test: Nu kan vi ramme USA

Det nordkoreanske styre truer USA efter ny test af missil, der angiveligt kan medbringe atomsprænghoved

  • (Foto: AP)
(Foto: AP)

Nordkorea bekræfter, at landets militær har gennemført en 'vellykket' prøveaffyring af et nyudviklet missil, der angiveligt er i stand til at medbringe et atomsprænghoved.

Styret advarer samtidig USA om 'ikke at tage fejl af', at det amerikanske fastland samt dets militærbaser i Stillehavet er inden for rækkevidden af et angreb.

nordkorea-truer-med-at-angribe-hawaii Plus Det store overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

- Nordkorea har alle magtfulde midler til et gengældelsesangreb, rapporterer det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, ifølge CNN.

Nordkoreas leder, Kim Jong Un, fulgte personligt prøveaffyringen af Hwasong-12-missilet, der ifølge KCNA nåede en højde af 2111,5 kilometer og fløj over en afstand på 787 kilometer.

100 km fra Rusland
Amerikanske kilder oplyser til CNN, at missilet blev affyret tæt på byen Kusong i det vestlige Nordkorea og fløj tværs over fastlandet, inden det ramte havet omkring 100 kilometer fra Vladivostok i det østlige Rusland.

Det er angiveligt det tætteste et nordkoreansk missil er landet på Rusland.

Hwasong-12-missilet er angiveligt en nyudvikling af dette Hwasong-10-missil, der blev vist frem under en parade i Nordkorea i april. (Foto: AP) Hwasong-12-missilet er angiveligt en nyudvikling af dette Hwasong-10-missil, der blev vist frem under en parade i Nordkorea i april. (Foto: AP)

Se også: Ny præsident fordømmer missiltest på krisemøde

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA-Novosti reagerede Rusland på missiltesten ved at sætte sit luftforsvarssystem i højeste alarmberedskab.

Formålet med søndagens affyring var at få bekræftet, om det nye missil er i stand til at 'medbringe et kraftigt atomsprænghoved', skriver CNN med henvisning til det statslige nordkoreanske nyhedsbureau.

Både Sydkorea, Japan og USA registrerede affyringen.

nordkorea-truer-med-at-angribe-hawaii Plus Det store overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

'Nyt type missil'
Ifølge Japan holdt missilet sig i luften i cirka 30 minutter og tilbagelagde en distance på mellem 700 og 800 kilometer, før det styrtede i Det Japanske Hav.

- Det er muligvis et nyt type missil, siger den japanske forsvarsminister Tomomi Inada.

Nordkoreas forrige prøveaffyring af et missil - 29. april - endte angiveligt i en fiasko. Missilet eksploderede ifølge militæret i Sydkorea, få sekunder efter at det havde forladt affyringsrampen.

FN's Sikkerhedsråd mødes tirsdag eftermiddag i New York for at drøfte den seneste prøveaffyring, der er et brud på FN's sikkerhedsresolutioner.

Trods fordømmelser fra hele verden fortsætter Nordkorea med at teste sine missiler. (Foto: AP) Trods fordømmelser fra hele verden fortsætter Nordkorea med at teste sine missiler. (Foto: AP)

Se også: Nordkorea sender sjældent brev til USA

Nordkoreas mange provokationer:

Nordkorea har tidligt søndag morgen lokal tid affyret et missil ud over Det Japanske Hav. De seneste år har Nordkoreas handlinger igen og igen udløst kraftige reaktioner fra det internationale samfund.

Få her et overblik over handlinger og reaktioner:

* Maj 2017: Nordkorea affyrer et uidentificeret missil fra landets vestkyst. Missilet flyver cirka 700 kilometer, før det styrter i Det Japanske Hav. Det møder straks kraftig fordømmelse fra Sydkorea og Japan.

* April 2017: Et ballistisk missil sendes ud over Det Japanske Hav. Oven på missilaffyringen standses metroen i den japanske hovedstad, Tokyo, i ti minutter for første gang nogensinde.

* Marts 2017: Nordkorea affyrer fire missiler, hvoraf tre af dem ifølge japanske myndigheder styrter i havet inden for Japans eksklusive økonomiske zone. Senere i marts forsøger Nordkorea en ny affyring, men missilet eksploderer.

* Februar 2017: Nordkorea affyrer et ballistisk missil, der rammer ned i Det Japanske Hav. Det vækker international harme og fordømmes af FN, USA og en lang række nationer i Asien.

* Februar 2017: Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, bliver snigmyrdet i Malaysia med en nervegift. Både Malaysia, Sydkorea og USA beskylder det nordkoreanske styre for at stå bag.

* Januar 2017: Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, siger, at Nordkorea er i sidste fase i udviklingen af langdistanceraketter, som kan bære en atombombe. Efterfølgende udvider Kina sanktioner mod landet.

* September 2016: Nordkorea udfører sin femte og angiveligt største atomtest nogensinde. FN's Sikkerhedsråd strammer efterfølgende sanktioner mod landet.

* August 2016: En nordkoreansk undervandsbåd affyrer et ballistisk missil, der rammer ned i Det Japanske Hav 500 kilometer fra affyringsstedet.

* Marts 2016: Nordkorea skyder angiveligt kortrækkende missiler eller andet artilleri ud over havet. Få timer tidligere har FN's Sikkerhedsråd godkendt en ny resolution med skærpede sanktioner mod landet.

* Februar 2016: Nordkorea affyrer en langtrækkende raket. Styret oplyser, at det med succes har sendt en satellit i kredsløb i rummet.

* Januar 2016: Det nordkoreanske styre oplyser, at landet har udført en atomprøvesprængning. Der skulle være tale om en test af en hydrogenbombe, men det er blevet betvivlet af det internationale samfund, heriblandt USA.

* December 2015: Kim Jong-un siger, at Nordkorea "er parat til at detonere" en hydrogenbombe.

* September 2015: Nordkorea truer USA med et atomangreb og bekræfter, at landets hovedreaktor fortsat er aktiv.

* Maj 2015: Ifølge Nordkorea har landet afprøvet et missil affyret fra en ubåd. Samtidig oplyses det, at styret er i besiddelse af teknologi til at fastgøre atomvåben i sprænghovedet på et missil.

Kilder: Bloomberg, Reuters, AFP og BBC (Ritzau)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere