Iran holder på to amerikanske flådeskibe

Motorproblemer fik amerikanske flådeskibe ind i iransk farvand. Iran lover, at de vil blive frigivet prompte

To amerikanske flådefartøjer med i alt ti besætningsmedlemmer er sent tirsdag blevet tilbageholdt i Iran, efter at de ifølge iranske myndigheder er sejlet ulovligt ind i iransk farvand.

Det oplyser blandt andet det iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

- Disse to fartøjer blev tilbageholdt af Revolutionsgardens flådeenhed nær øen Farsi to kilometer inde i iransk territorialfarvand, skriver Fars, der af flere vestlige medier betegnes som et halvofficielt nyhedsbureau.

Ifølge CNN mistede den amerikanske flåde kontakten til to mindre krigsskibe, der befandt sig i Den Persiske Bugt. De to skibe var på vej fra Kuwait til Bahrain, da det ene skib fik motorproblemer.

Det fik kortvarigt skibene ind i iransk farvand, hvor de efterfølgende blev opbragt af iranske styrker. Det ombordværende personel er nu i iransk varetægt.

- Alle skal vide, at vi har været i kontakt med iranerne, og de har forsikret os om, at vores sømænd er i sikkerhed og vil få lov til at sejle videre snarest, siger John Earnest, talsmand for Det Hvide Hus i Washington.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har været i kontakt med sin iranske modpart, Mohammad Javad Zarif, omkring situationen, skriver AFP.

Hændelsen i Den Persiske Bugt kommer, få timer før USA's præsident, Barack Obama, skal holde sin sidste State of the Union-tale til Kongressen.

I talen ventes han ifølge eksperter blandt andet at fremhæve sin regerings diplomatiske sejre i løbet af de syv år, han har siddet for bordenden.

En af dem er, at det er lykkedes at få lavet en aftale med Iran om en kraftig nedskalering af landets atomprogram.

Ifølge Det Hvide Hus er Barack Obama blevet orienteret om tilbageholdelsen af amerikanske flådesoldater i Den Persiske Bugt.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Asii overvejer sagsanlæg mod Martha Lund Olsen
Enoksen tager til genmæle i kvote-slagsmål
Mand anholdt efter bombealarm ved Det Hvide Hus
Anonyme Alkoholikere har fået nye lokaler
Skotland giver løsrivelse endnu et forsøg
'Vi skal kunne anmelde uden at afsløre vores identitet'
sermitsiaq.ag