Nordafrikanere på vej mod Danmark: - Vi kommer for pengenes skyld

Ophobning i Østrig: Tyskland afviser flere nordafrikanere, som i stedet vil prøve lykken i Danmark.

Se tv-indslaget, hvor de unge mænd fortæller om, hvor de er på vej hen. Tv: Philip Davali
1/2
Næste »

SCHÄRDING, ØSTRIG (Ekstra Bladet): Tusindvis af migranter fra Nordafrika ophober sig disse dage i Østrig nær grænsen til Tyskland.

De var egentlig på vej nordpå for at prøve lykken i Danmark, Sverige eller Norge, men Tyskland har indført skærpet grænsekontrol som reaktion på, at Danmark og Sverige har gjort det samme.

Reaktion på sex-overgreb
Flere iagttagere vurderer, at optrapningen af grænsekontrollen er en reaktion på sexovergrebene nytårsaften i især Køln, som nordafrikanske mænd er mistænkt for at stå bag, men det er ikke officielt bekræftet fra tysk side.

Bielefeld.png 112 - 11. jan. 2016 Kvindelig frygt: Skal vi nu gå med peberspray?

Før nytår blev omtrent 60 afvist dagligt af tyskerne, men nu er det daglige tal steget til 160-260 unge mænd, som er rejst fra især Marokko og Algeriet og op gennem Østrig, der er et transitland på den såkaldte Balkan-rute, som også krigsflygtninge fra Syrien benytter.

Derfor bliver et stort antal især marokkanere og algeriere hver dag kørt til et stort telt i østrigske Schärding. Ekstra Bladet har besøgt teltet her i hjertet af Europa. Det er et tydeligt eksempel på, at EU’s grænser er brudt sammen.

Se også: 36.000 læsere i flygtninge-diskussion: 'Afvis alle asylsøgere!'

Enkelte af de adspurgte under teltdugen påstår, at mafiabander i deres hjemlande er ude på at skære halsen over på dem, men ellers indrømmer de fleste, at de flytter for at få et nyt og rigere liv i Vesteuropa – herunder Danmark.

Ønsker et bedre liv
– Vi vil have et bedre liv i Danmark med penge, og vi har familie i Danmark, insisterer eksempelvis den 21-årige Jamin Mohamed fra Marokko.

Det samme budskab kommer fra hans venner, som griner begejstret, da en tuneser og en pakistaner ryger i totterne på hinanden, så en Røde Kors-medarbejder må skille dem ad.

oestrig_case_lyver.JPG Krig & katastrofer - 14. jan. 2016 Marrokkere på vej mod Danmark lyver: Vi flygter fra krig i Syrien

1000-2000 om dagen
Hundredtusinder af flygtninge og migranter rejser gennem Østrig og vil søge asyl i EU. Der kommer omkring 1000-2000 om dagen, men fordi flere afvises fra Tyskland, frygter Østrig i år op mod 190.000 asylsøgere, hvilket får østrigske politikere til at kræve, at Østrig også afviser flere fra indrejse.

TYSKLAND: Hamburg og andre steder flygtningesituationen Samfund - 10. jan. 2016 Bor 30 meter fra tysk flygtningelejr: Vi flytter nu - vi tør ikke mere

De østrigske myndigheder har bekræftet, at nordafrikanerne ofte vil til de skandinaviske lande. Men de flygter ikke fra krig. De flytter til lande med mere velstand.

Præcis det samme har talrige øvrige immigranter fra Balkan og Nordafrika oplyst til Ekstra Bladet, som den seneste uge har besøgt en række tyske byer, hvor lokalbefolkningen oplever konsekvenserne af at 1,1 millioner nye indvandrere kom til landet alene i 2015.

Satser på kriminalitet
Muhbemn Khlefa er tolk for Røde Kors og socialarbejder i teltet. Han vurderer, at en del af de unge mænd fra Algeriet og Marokko vil til Europa for at ernære sig ved kriminalitet.

- Jeg kan udmærket gennemskue, at en del af dem kommer for at lave problemer som tyveri, og det gør mig trist, siger Muhbemn Khlefa, der har en fortid som irakisk politimand. Han fortsætter: Målet for de fleste i teltet er i hvert fald øget velstand og ikke blot fred.

40 procent bag kriminalitet
Noget tyder på, at han har ret. En afdeling af tysk kriminalpoliti har siden efteråret analyseret den nordafrikanske kriminalitet i Tyskland. Ifølge analysen, offentliggjort af mediet Spiegel Online, har 40 pct. af asylsøgerne fra regionen begået kriminalitet inden for et år efter deres ankomst. For syrere er tallet blot 0,5 procent.

- Selvfølgelig, mand, selvfølgelig rejser vi for pengenes skyld, forsikrer den 19-årige marokkaner Hamza Btaini, som ryger, præcis hvor det passer ham.

Hamburg og andre steder flygtningesituationen  - DAVALI PHILIP.jpg Samfund - 12. jan. 2016 Balkan-flygtning fra tysk lejr: Vi vil have del i jeres velstand

Også i dette ellers røgfrie telt hvor gravide syriske kvinder ligger på gulvet og jamrer utrøsteligt over, at de netop er blevet nægtet adgang til Tyskland, fordi de oplyste, at de udelukkende ville til Sverige, fordi de har familie i Skåne.

Hamza Btaini har ikke familie i Europa.

- Men mine venner er der. De har det fedt, siger han uden at kunne redegøre for, hvordan han vil få en indkomst.

Han siger, han ikke har nogen uddannelse.

Plaget af tyverier
I de tyske storbyer har banegårde de seneste måneder i tiltagende grad været plaget af tyverier begået af netop nordafrikanere, og en rapport har netop fastslået, at overfaldsmændene i Køln ’næsten udelukkende’ var arabiske og nordafrikanske migranter.

Af 19 mistænkte er ingen tyske statsborgere, mens 14 af dem er marokkanere eller algeriere.

Algeriske mænd: Vi skal nok komme ind

Tysklands grænsekontrol ved den østrigske grænse skal ikke holde os tilbage.

Det er budskabet fra tre unge, ufaglærte, algeriske mænd Sidia Abedalastar, Boufrifi Kamal, og Fayssal Kadibouchakor, som er på vej ind i Tyskland, hvorfra de kan prøve at få adgang til eksempelvis Danmark.

De vil ikke søge asyl i Tyskland.

- Tyskland vil heller ikke have os, siger Sidia Abedalstar.

Kiksede i første forsøg

I første forsøg blev de opdaget af tyske betjente og sendt tilbage her til transitteltet i Østrig.

- Men vi forsøger igen en af de kommende nætter, siger Fayssal Kadibouchakor.

Ekstra Bladet krydsede i går den østrigsk-tyske grænse i en personbil med 40 kilometer i timen. Kun få biler blev standset, for kontrollen er som ved den dansk-tyske grænse kun stikprøvevis.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere