Krig & katastrofer

Nordkorea: Vi har prøvesprængt brintbombe

FN indkalder til krisemøde

Med vanlig stolt retorisk fremførelse annoncerede en nyhedsoplæser på nordkoreansk stats-tv, at landet har gennemført sin første prøvesprængning af en brintbombe. (Video: AP)
1/5
Næste »

Nordkorea har med succes gennemført en prøvesprængning af en brintbombe.

Det oplyser landet onsdag morgen dansk tid på statsligt tv, skriver AFP og en række andre internationale nyhedsbureauer.

- Republikkens første hydrogenbombe er med succes blevet sprængt klokken 10.00 den 6. januar 2016 efter strategisk beslutsomhed fra partiet, lyder det i tv-oplæsningen.

- Med fuldkommen succes med vores historiske H-bombe (brintbombe, red.) har vi sluttet os til nationer med avanceret atomteknologi, siger oplæseren, der tilføjer, at der var tale om en 'miniature'-udgave.

Artiklen fortsætter under billedet...

Oplæsning af nyheden om den succesfulde prøvesprængning af det livsfarlige kernevåben på det den nordkoreanske stats-tv-station KRT. (Foto: AP) Oplæsning af nyheden om den succesfulde prøvesprængning af det livsfarlige kernevåben på det den nordkoreanske stats-tv-station KRT. (Foto: AP)

BRINT.jpg Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 Brintbomben: Så farlig er den

Krisemøder
Beskeden fra diktaturstyret kommer en time efter, at flere lande havde registreret et jordskælv i Nordkorea, som USA's geologiske tjeneste, USGS målte til 5,1 på Richterskalaen.

Efterfølgende meldte det sydkoreanske meteorologiske institut, at skælvet lod til at være 'menneskeskabt, skrev nyhedsbureauerne Reuters og Associated Press.

Japan betegner udmeldingen om prøvesprængningen som en 'alvorlig trussel'.

Den sydkoreanske regering har indkaldt til krisemøde. Det samme har FN ifølge Reuters.

Artiklen fortsætter under billedet...

En elektronikbutik i Tokyo, hvor nyheden om, at Nordkorea angiveligt har prøvesprængt en brintbombe, fyldte skærmene. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) En elektronikbutik i Tokyo, hvor nyheden om, at Nordkorea angiveligt har prøvesprængt en brintbombe, fyldte skærmene. (AP Photo/Shizuo Kambayashi)  

Hint om farligt våben
Jordskælvets epicentrum ligger cirka 30 kilometer fra et nordkoreansk atomtestcenter.

I december satte Nordkoreas leder Kim Jong-un spekulationer i gang om, hvorvidt landet, som betragtes som et af verdens mest isolerede og farlige lande, havde udviklet en brintbombe.

Kim Jong-un havde ifølge det statslige nyhedsbureau i Nordkorea, KCNA, antydet, at han havde det farlige våben på lager, da han var på besøg på en historisk militærbase.

Nordkorea har tidligere afprøvet tre atombomber - seneste i februar 2013.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Politiker-debat om overvågning på jobbet
Kun én kommune mod korruption
Kristian Jeremiassen skifter igen politisk spor
Ny grønlænderforening i Fredericia
Besøg Malene i Igaliku via computer
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
sermitsiaq.ag