Lederen

Man gjorde et barn fortræd

DEN hjerteskærende TV2-dokumentar om fireårige Masho fra Etiopien, der blev bortadopteret til Danmark, og som nu er endt på et børnehjem, er en beretning om svigt på svigt.

SVIGTET af adoptionsbureauet, der med penge og luftige løfter lokkede Mashos biologiske forældre til at frasige sig deres børn og eksportere dem til en anden verdensdel og en anden kultur.

SVIGTET af adoptivforældrene, som slet ikke var tilstrækkeligt forberedt på at pleje, passe og udvikle den lille krøltop fra Afrika, der af adoptivmoderen omtales som en nitte!

SVIGTET af myndighederne, der tillader adoption af et så gammelt barn uden at sikre sig, at det psykisk kan klare omvæltningen.

SVIGTET af instruktøren bag dokumentaren, der fulgte Masho under hele forløbet og undlod at tage ansvar og gribe ind, da det var på vej til at gå galt.

VI HÆVDER ikke, at der er ond vilje bag de mange svigt. Men vi frygter, at der findes flere Masho'er rundt om i Danmark – små, ulykkelige mennesker, hvis skæbne er lagt i hænderne på overivrige adoptionsbureauer, godtroende adoptivforældre og slappe myndigheder.

POLITIKERE af mange afstøbninger har nu travlt med at profilere sig på sagen – selvfølgelig uden at have sat sig ordentligt ind i den. Mest uigennemtænkt forekommer et forslag fra Dansk Folkeparti om at sende Masho retur til de biologiske forældre i Etiopien. Så skulle alle problemer være løst!

DEN ulykkelige sag har skabt berettiget tvivl om, hvorvidt hele adoptionssystemet fungerer etisk, moralsk og juridisk forsvarligt. Lad os få det undersøgt til bunds. Ingen kan leve med mistanke om, at et barn bliver gjort fortræd.

Læs reportagen på side 6, 7 og 8

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
Videnskabsmarch gennemført i Kangerlussuaq
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
Ukendt antal udsatte i Danmark
sermitsiaq.ag