Lederen

Pistolen for brystet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

SIG JAtil en lønnedgang på 12-17 procent inden søndag – ellers...

SÅDANlyder det ultimative krav fra SAS-ledelsen, og den har straks fået fuld opbakning fra finansminister Bjarne Corydon (S), som tilsyneladende har glemt, at overenskomster her til lands forhandles mellem arbejdsgivere og fagforbund uden politisk indblanding.

SAS-BOSSERNEkalder det en overlevelseskamp og har sat de ansatte pistolen for brystet. Ud over den dramatiske lønnedgang vil der straks blive fyret omkring 400 ansatte i den danske del af selskabet. Alle kontrakter ophæves og erstattes af andre, som SAS-toppen finder spiselige. For de 500 danske piloter indebærer det f.eks. – ud over lønnedgangen – at de risikerer at miste sammenlagt 750 millioner kr. i pensionsindbetalinger.

ÅRSAGENtil den dramatiske situation er ikke svær at finde: Slappe og svage direktioner, bestyrelser og hovedaktionærer (politikere) i Sverige, Norge og Danmark har i årevis skubbet problemerne foran sig og skabt en mastodont, som slet ikke er gearet til at modstå den globale konkurrence i luften med dynamiske og frække lavprisselskaber.

HVIS SASskal have en fremtid, er det ikke nok at reducere omkostningerne her og nu. En total omstrukturering med frasalg af dele af virksomheden og en brutal oprydning på direktionsgangene med en langt mere effektiv og målrettet ledelse til følge er bydende nødvendig.

OG VIGTIGSTaf alt: Et konkurrencedygtigt og moderne SAS må frigøres for vægten af tungnemme politikere, der betragter selskabet som et nationalt ikon på linje med Den Lille Havfrue og Tivoli. Derfor skal det sælges og omdannes til en ikke-offentlig virksomhed.

MEN INDTILda må ledelsen og de ansatte – efter forhandling – søge frem til de besparelser, som i første omgang sikrer selskabets overlevelse.

Læs reportagen på side 12 og 13

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Linette K. Jespersen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik