Lederen

Pistolen for brystet

SIG JA til en lønnedgang på 12-17 procent inden søndag – ellers...

SÅDAN lyder det ultimative krav fra SAS-ledelsen, og den har straks fået fuld opbakning fra finansminister Bjarne Corydon (S), som tilsyneladende har glemt, at overenskomster her til lands forhandles mellem arbejdsgivere og fagforbund uden politisk indblanding.

SAS-BOSSERNE kalder det en overlevelseskamp og har sat de ansatte pistolen for brystet. Ud over den dramatiske lønnedgang vil der straks blive fyret omkring 400 ansatte i den danske del af selskabet. Alle kontrakter ophæves og erstattes af andre, som SAS-toppen finder spiselige. For de 500 danske piloter indebærer det f.eks. – ud over lønnedgangen – at de risikerer at miste sammenlagt 750 millioner kr. i pensionsindbetalinger.

ÅRSAGEN til den dramatiske situation er ikke svær at finde: Slappe og svage direktioner, bestyrelser og hovedaktionærer (politikere) i Sverige, Norge og Danmark har i årevis skubbet problemerne foran sig og skabt en mastodont, som slet ikke er gearet til at modstå den globale konkurrence i luften med dynamiske og frække lavprisselskaber.

HVIS SAS skal have en fremtid, er det ikke nok at reducere omkostningerne her og nu. En total omstrukturering med frasalg af dele af virksomheden og en brutal oprydning på direktionsgangene med en langt mere effektiv og målrettet ledelse til følge er bydende nødvendig.

OG VIGTIGST af alt: Et konkurrencedygtigt og moderne SAS må frigøres for vægten af tungnemme politikere, der betragter selskabet som et nationalt ikon på linje med Den Lille Havfrue og Tivoli. Derfor skal det sælges og omdannes til en ikke-offentlig virksomhed.

MEN INDTIL da må ledelsen og de ansatte – efter forhandling – søge frem til de besparelser, som i første omgang sikrer selskabets overlevelse.

Læs reportagen på side 12 og 13

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
KNR mener Inatsartuts formandskab er på en demokratisk glidebane
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
sermitsiaq.ag