Lederen

Nu skal alt frem

null

FORSVARSMINISTER Nick Hækkerup (S) har beordret Forsvarets Auditørkorps til at genoptage undersøgelsen af danske soldaters deltagelse i operation Green Desert i Irak i 2004.

BAGGRUNDEN er afsløringerne i Ekstra Bladet i går. Her sagde den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, at danske soldater filmede mishandling af civile irakiske fanger uden at gribe ind.

NU KUNNE man tro, at alle politikere med ansvar for det danske forsvar ville være meget interesseret i at få undersøgt, om danske soldater med deres passivitet overtrådte de internationale konventioner. Men næh-nej.

TAG F.EKS. formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Karsten Nonbo (V). I tv sagde han tilbagelænet, at han var ligeglad med en undersøgelse: 'Det er en gammel sag. Vi skal videre'. Hvormed nulbonen udstillede sin manglende respekt for folkestyret.

I STEDET forsøgte Venstres klodsmajor at så tvivl om eksofficerens troværdighed. Bl.a. ved at undre sig over, hvorfor Anders Kærgaard først står frem med sin viden nu otte år senere. Jo, men Anders Kærgaard siger, at han skam orienterede op i systemet – bl.a. den øverste chef for de danske styrker i Irak.

FORSVARETS topchefer afviser kategorisk eksofficerens oplysninger. Det kan ikke overraske. Men som det også fremgår af Ekstra Bladet i dag, har topcheferne ualmindelig svært ved at holde styr på deres specialsyede version af, hvad der skete i Irak. Desuden mener de fleste krigsgeneraler stadig, at offentlighed i forsvaret er noget, fjenden har skabt.

ALLEREDE for godt to uger siden kontaktede eksofficer Anders Kærgaard Forsvarsministeriet og gav en detaljeret beskrivelse af den hidtil hemmeligholdte video. Først i går med Ekstra Bladet kom der skred i tingene.

BEDRE sent end aldrig. Men det afgørende er, at vi en gang for alle får kortlagt, hvad der skete i Irak. Alt skal frem.

Læs reportagerne side 4, 5, 6 og 7

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Kapløb om attraktive pensions-millioner
Varetægtsfængsling forlænget
Siumut beroliger: Vi står stadig sammen
GHF-formand trækker sig
Ombudsmanden skal tjekke private institutioner
Inatsisartut behandler seks punkter i dag
sermitsiaq.ag