Lederen

Organ-lotteriet

MANGE af de godt en million seere, der så DR-dokumentaren 'Pigen der ikke ville dø' om unge Carina, stiller i dag samme spørgsmål, som pigens far formulerede til lægerne: 'Hvad helvede har I gang i her?'

DET jordnære spørgsmål blev stillet på følgende baggrund: Tre dage efter 19-årige Carinas voldsomme biluheld besluttede den ansvarlige læge på Aarhus Universitetshospital at standse behandlingen. De sønderknuste forældre havde forinden sagt ja til organ-donation. Nu handlede det om at holde Carinas organerne i gang, så de kunne udtages, når hendes hjerne gav endeligt op.

SÅDAN gik det som bekendt ikke. Da en ny læge dage senere tilså Carina, var hun ikke i tvivl: Behandlingen skulle genoptages her og nu. Og resten er en fantastisk og hjertegribende og livsbekræftende historie. Om Carina.

MEN HVAD helvede skete der? Ja, det er hævet over en hver tvivl, at der blev begået lægelige fejlskøn. Alene forløbet beviser det.

UDSENDELSEN efterlader det indtryk, at den første læge var lige lovlig hurtig til at afskrive den unge pige. At lægen var fokuseret på at sikre sig Carinas organer til donation. Og at Carina bare var heldig på grund af lægernes vagtplaner. Den unge pige vandt i lotteriet.

SOM Ekstra Bladet har afsløret, er Carinas sag ikke enestående. Frank, 68, fra Brøndby blev afskrevet af organ-jagende læger på Glostrup Hospital, men overlevede – og lever i dag.

TILLIDEN til lægerne skrider. I går begyndte organ-donorer at melde sig ud af det nationale organ-register. I forvejen er antallet af danskere, der er parate til at give andre liv med dele fra deres krop, meget lavt.

CARINAS forældre har forståeligt nok klaget over behandlingen af datteren. Når afgørelsen falder, vil den blive nærlæst af mange. Meget står på spil: Bl.a. liv og død.

Læs reportagen side 4, 5 og 6

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag