Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Ord-krig

DER ER udsigt til en opslidende ord- og skyttegravskrig mellem regeringen og de store borgerlige partier om milliard-besparelserne i forsvaret. Eller som forsvarsminister Nick Hækkerup (S) udtrykker det: –Det bliver en ganske svær øvelse.

I ALT skal der skæres 2,7 mia. kr. Heraf vil regeringen hente ca. en halv mia. ved at suspendere værnepligten. Ideen er ikke pling! pludselig opstået i ministerens hoved. Suspensionen er en del af regeringens grundlag, men det gør ikke forslaget ringere.

I DAGENS Danmark taler al sund fornuft for at fjerne værnepligten, der oprindelig blev skrevet ind i grundloven fra 1849. Men sådan ser de borgerlige forligspartier ikke på forslaget.

SIDEN søndag aften har Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti himlet op om, hvor væsentlig værnepligten er. Lene Espersen (K) siger: –Værnepligten er med til at sikre, at forsvarsviljen er bredt forankret i befolkningen.

OG DF'S Marie Krarup er i vanlig stil futtet af som et løbsk missil: –Værnepligten sikrer en god sammenhæng mellem forsvaret og samfundet, hvislede hun, inden hun bevæbnet med alskens manipulationer på ny angreb nærmeste politiske modstander.

BEMELDTE Krarup er uden for pædagogisk rækkevidde, så følgende opfordring er alene stilet til Konservative og Venstre. Gennemgå de tørre facts en ekstra gang. Af de godt 5000 værnepligtige i forsvaret sidste år var 95 pct. frivillige.

I PRAKSIS er værnepligten således vandet ud. Lene Espersens argument om 'forsvarsviljen' osv. støjer som løst krudt. Desuden er Danmarks ydre grænser heller ikke ligefrem truede.

SÅ EN suspension –afskaffelse kræver en grundlovs-ændring –vil være en fornuftig manøvre. Der er ikke ét holdbart argument for at bevare værnepligten, men ca. en halv milliard fordele ved at skrotte den.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Nu reagerer Fontain
For mange hjemløse på gaden
Operasanger på juletur i kysten
Filmrolle skal besættes i Nuuk
USA's præsidentvalg var det mest omtalte på Facebook i 2016
Flere flotte rejer fra Melville-bugten
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen