Lederen

Nødvendig ommøblering

I KØLVANDET på al balladen med Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag præsenterede Thor Möger Pedersen (SF) i går en større ændring af sit skatteministerium.

1. JANUAR vil der formelt blive etableret vandtætte skotter mellem ministeriets politiske del – dvs. minister og departement – og den praktiske del –dvs. skattedirektør med eksperter, der behandler borgernes sager.

FREMOVER skal ministeren kun orienteres om en sag, hvis skattedirektøren finder det absolut påkrævet. Således afskaffes den såkaldte VIP-ordning, hvorefter skatteministeren automatisk har fået besked om højtprofilerede sager – f.eks. statsministerens.

THOR Möger forklarede i går: 'Det er helt afgørende for mig, at skatteyderne har tillid til, at Skats afgørelser er både fagligt korrekte og uden for politisk indblanding'.

MAN SKAL være politisk idiot for ikke at forstå, hvem og hvad ministeren hentyder til. Nemlig til Venstre-toppen, til tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og hans ministerielle tæskehold, som af Skattekommissionen mistænkes for at have forsøgt at påvirke udfaldet af Thorning-sagen.

MINISTEREN kan godt få et anerkendende nik for ommøbleringen. Omvendt har han været tvunget til at handle. For ingen minister kan leve med en så voldsom mistillid, som har klæbet og stadig klæber til Thor Mögers ministerium.

PÅ PAPIRET synes Skatteministeriets nye struktur fornuftig nok. Men uanset hvor mange organisations-diagrammer og kasser, der tegnes, handler det i sidste ende om den moral og rygrad, som medarbejderne har. Ikke mindst Tamil-sagen har påvist, hvordan en minister kan tryne selv højtplacerede embedsmænd.

SÅ DER bliver brug for en skattedirektør, der klart og tydeligt kan beordre uvedkommende – f.eks. en minister og hans slæng – til at holde snotten væk fra skattesager.

Læs side 15

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Kapløb om attraktive pensions-millioner
Varetægtsfængsling forlænget
Siumut beroliger: Vi står stadig sammen
GHF-formand trækker sig
Ombudsmanden skal tjekke private institutioner
Inatsisartut behandler seks punkter i dag
sermitsiaq.ag