Lederen

Grådighed lønner sig

DET ER mere reglen end undtagelsen, at bankdirektører, som misrøgter deres pengeinstitut, får et gyldent håndtryk og beriges med millioner, når bestyrelsesformanden stikker dem en fyreseddel.

NYESTE SKUD på stammen er Frank Kristensen fra Vestjysk Bank. Bestyrelsen ville ikke acceptere et underskud på 700-800 millioner kr. i år og skred derfor til handling. Men på vej ud af døren fik Kristensen dog et plaster på såret: 10,3 mio. kr. i løn, pension og fratrædelsesgodtgørelse.

I DETTE tilfælde sendes en stor del af regningen videre til skatteyderne. For i forbindelse med en fusion med Aarhus Lokalbank blev staten hovedaktionær og har omkring 470 mio. kr. placeret i Vestjysk Bank-aktier, der selvfølgelig nu er styrtdykket i kurs.

FOR almindelige lønmodtagere forekommer det vanvittigt, at en direktør belønnes med 10,3 millioner for at køre sin bank ud over skrænten.

SAMME holdning har både Helle Thorning og Villy Søvndal givet udtryk for. Men det var under valgkampen. Her tordnede de mod grådige bankbosser og varslede et opgør med gyldne håndtryk og aktieoptioner i de pengeinstitutter, der tog imod en hjælpende hånd i form af statslige bankpakker. Efter regeringsdannelsen har begge haft travlt med ikke at sige noget.

SIDEN finanskrisens begyndelse i 2008 er fyrede bankdirektører blevet belønnet med fratrædelsesgodtgørelser på sammenlagt mere end 115 mio. kr. Mange husker endnu, hvordan direktør Jørgen Brændstrup nærmest sprintede ud af Amagerbanken med en check på 12 mio. kr. efter dens krak.

DETTE vanvid må høre op, Hvis ikke finansverdenen er indstillet på økonomisk selvjustits, må regeringen skride ind og indfri løfterne fra valgkampen.

FINANSTILSYNET forudser, at en række mindre banker er i alvorlige vanskeligheder. Det vil næsten ikke være til at bære at skulle opleve endnu flere direktører grine hele vejen til deres næste bank.

Læs reportagen på side 4-5

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere