Clairvoyance

NORDEA har udsendt en prognose for, hvordan verdensøkonomien vil udvikle sig de kommende par år. Banken er selv så imponeret af præstationen, at den har set sig nødsaget til også at udsende en pressemeddelelse om værket.

NORDEAS LANGSYNEDE økonomer forudser i prognosen, at det vil gå fremad for verdensøkonomien. Men det vil gå langsomt. Prognosens titel er da også 'I lavt gear'. Økonomerne spår, at Den Europæiske Centralbank vil hæve renten til én procent mod slutningen af 2014. Den Amerikanske Centralbank vil til den tid have sat renten op til to procent.

PRÆCISIONEN i spådommene er ganske forbløffende. Det er trods alt de færreste forundt at skue over to år frem i tiden og det endda på så nervøst og letbevægeligt et område som det finansielle marked. Før du begynder at disponere din formue i tillid til Nordeas spådom, er der dog et par ting, som man godt lige kan tænke over:

HVORFOR henslæber disse clairvoyante økonomer dog deres tilværelse i Nordeas kedsommelige bygninger på Christianshavn, når de i stedet med deres evne til at forudse renteudviklingen kunne ligge på en solbeskinnet, sydlig strand for blot et par gange om ugen at gå ind og flytte den støt voksende formue til et mere givtigt sted?

OG HVORDAN kan det gå til, at de samme økonomer, der nu er i stand til at skue flere år frem i verdens økonomiske udvikling, ikke opdagede krisen i 2008, før den bed dem i skinken?

SAGEN ER den, at økonomerne har sværere ved at spå om den økonomiske udvikling næste år, end meteorologerne har ved at forudsige på nuværende tidspunkt, om vi får en hvid jul. Eller en våd efterårsferie.

NORDEAS prognose er indholdstomt pjat, der nok mest tjener til at skaffe banken omtale –og det fik den så.

Læs reportagen side 24

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Kuupik Kleist til Kim Kielsen: Udskriv valg
Foreningen Grønlandske Børn styrker organisationen
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
sermitsiaq.ag