Lederen

Hjerteløs organ-jagt

I OKTOBER sidste år blev 19-årige Carina livsfarligt kvæstet i en trafikulykke. På Aarhus Universitetshospital fik hendes forældre den værst tænkelig besked: Jeres datter vil næppe overleve. Ja, overlæge Benedicte Dahlerup tilføjede, at hun 'på ingen måde' ønskede, at Carina overlevede.

EFTER denne svada spurgte overlægen de sønderknuste forældre, om de havde taget stilling til organ-donation. Forløbet af samtalen beskrives i detaljer inde i bladet med baggrund i en DR-udsendelse. Udsendelsen er ikke blevet vist offentligt, og det vender vi tilbage til.

DER ER grund til at hæfte sig ved samtalen, fordi overlægen manipulerer og afslører en hjerteløs mangel på empati. De hudløse forældre får reelt intet valg. Siger de nej til donation, slukkes der for Carinas respirator. Siger de ja, vil lægerne koncentrere sig om at bevare pigens organer.

CARINAS forældre sagde ja, og her tager vi en dyb indånding. For i dag lever Carina. Og overlæge Dahlerup har fået en klagesag på halsen.

ÉT ER den totale fejlvurdering af Carinas overlevelsesmulighed. Noget andet er det uhyrlige pres, hendes forældre blev udsat for.

KUN hver tiende dansker er organdonor, og der er er udbredt sympati for, at lægerne og politikere vil forbedre situationen. Bedst ville det være, hvis flere selv beslutter sig.

FOR organ-donation er et ømtåleligt emne. Det er næsten umenneskeligt at bede chokerede pårørende træffe afgørelsen, og lægerne skal udvise maksimal indføling og forståelse. Det følte Carinas forældre ikke, at de mødte.

DR SKULLE have vist udsendelsen om Carina i maj, men det fik Aarhus Universitetshospital sat en stopper for. DR-ledelsen har officielt forklaret, at udsendelsen ikke nåede at blive færdig. Hvis cheferne tror, at nogen hopper på den, har de brug for organ-transplantation i øverste etage.

Læs reportagerne side 4, 5, 6 og 7

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.